Na NIJZ so naročila lahko izpolnili le delno, saj so bile razpoložljive količine bistveno manjše od povpraševanja. Ministrstvo za zdravje je sicer v začetku novembra izvajalce cepljenja na primarni ravni pozvalo, naj cepivo, ki ga bodo prejeli naknadno, porabijo za cepljenje najranljivejših skupin. Ocenili so, da bodo izvajalci cepivo porabili za rizične bolnike, ki so že bili naročeni na cepljenje. 

Njihove ambulante imajo sicer zasedene termine do konca novembra, ponekod tudi v decembru. Ker je pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, so del cepiva, ki je bilo namenjeno za cepljenje v ambulantah NIJZ, že odstopili drugim izvajalcem, ki bodo cepljenje izvedli hitreje, so zapisali. Podatkov o tem, kje se je še mogoče naročiti na cepljenje, na NIJZ nimajo. Za cepljenje svojih opredeljenih pacientov v prvi vrsti skrbijo izbrani osebni zdravniki. V ambulantah NIJZ cepijo le okoli 15 odstotkov oseb, ki se odločijo za cepljenje. 

Gripa že na pohodu

Akutnih obolenj dihal je bilo sicer v minulem tednu manj kot v enakem obdobju lani, izhaja iz spletne strani NIJZ. A je treba upoštevati, da lahko spremenjen način delovanja ambulant zaradi epidemije covida-19 vpliva na poročanje o teh obolenjih. 

Čeprav se je sezona gripe že začela, incidenca ostaja na medsezonski ravni. O gripi poročajo le iz Azerbajdžana, Srbije in Slovaške. Tudi v Združenih državah Amerike ne zaznavajo povečane incidence gripe.