"pripeljali smo do situacije, kakršno imamo"

Beovičeva do konca meseca še ne vidi izboljšanja

B.K.
17. 11. 2020, 22.23
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 22.28
Deli članek:

Danes je pri nas umrlo največ bolnikov s covid-19 doslej.

STA
Bojana Beović

Infektologinja Bojana Beović pričakuje, da bo "lockdown" svoje učinke pokazal čez 10 do 14 dni. Zato pričakuje, da se pritisk na bolnišnične kapacitete do konca meseca ne bo sprostil. Zato se tudi o sproščanju ukrepov za zdaj "nima smisla" pogovarjati, je dejala v pogovoru za Odmeve na RTV Slovenija.

Infektologinja je razložila, da smo po prvem valu živeli s prepričanjem, da smo z zelo restriktivnimi ukrepi zatrli hitri potek virusa, in bomo začeli nekako z njim živeti. To prepričanje je bilo očitno napačno. "Virus se izjemno dobro širi in pripeljali smo do situacije, kakršno imamo," je dejala.

Dodala je, da je sicer potrebno vedeti, da ukrepi, ki jih izvajamo sedaj, epidemijo obvladujemo. Naraščanja okužb več ni, a tudi še ni izboljšanja, da bi lahko ukrepe lajšali.

Zato je potrebno "počakati, da ti urepi pokažejo učinek". Potrebno pa bo imeti tudi izhodni načrt, "kako po tem, ko se krivulja umiri." Tukaj je opozorila, da bodo morale vse dejavnosti delati pod strogimi pravili, potrebno bo opravljati veliko testov in izolirati obolele ter njihove kontakte. "Le na ta način bi lahko z nekoliko bolj odprto družbo pričakali boljše čase," je še povedala Bojana Beović.