Nahajamo se na platoju

Zaskrbljujoča rast števila okužb v domovih za starejše, »virus je prisoten vsepovsod«

S.R.
17. 11. 2020, 12.14
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 19.31
Deli članek:

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), danes ni imela dobrih vesti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Epidemiološka situacija v Evropi je še vedno zaskrbljujoča, pri čemer negativen trend sicer zaznavajo v Franciji, Španiji, na Češkem, Irskem, Islandiji in Nizozemskem, a na drugi strani v Avstriji, Estoniji, Latviji in zlasti na Švedskem beležijo velik porast novih primerov okužbe. Nekoliko manjši porast zaznavamo v Sloveniji, kjer se po navedbah Čakš Jagrove nahajamo na nekem platoju. Zaskrbljujoče je, da je glede na včerajšnje podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) o 14-dnevni kumulativni incidenci primerov na 100.000 prebivalcev od Slovenije ta višja le na Češkem, v Avstriji, Lichtensteinu in Luksemburgu. Še slabše je na področju 14-dnevne kumulativne incidence smrti na 100.000 prebivalcev, kjer so pred nami samo Češka, Belgija in Madžarska. 

Zaskrbljujoče razmere v domovih za starejše

Število okužb med stanovalci domov se je v zadnjem dnevu povečalo za 145. Aktivno okuženih je trenutno kar 1962 stanovalcev. Med zaposlenimi je aktivno okuženih že 797, včeraj pa se je na novo okužilo še 53 zaposlenih, je na popoldanski tiskovni konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Z okužbami se je do zdaj srečalo že 85 odstotkov domov, a je velika večina izmed njih širjenje okužb uspešno zamejila. 

Bolj realno sliko, da se nahajano na platoju, po navedbah Čakš Jagrove kaže tudi delež pozitivnih testov, ki se v zadnjem obdobju giblje nekje okoli 26 odstotkov. V zadnjem tednu je štafeto kot najhuje prizadeta regija iz rok Gorenjske sicer prevzela pomurska regija. V ostalih regijah se zadeve spreminjajo, a so te spremembe minimalne. Čakš Jagrova je nato postregla s še enim slabim podatkom, če smo namreč v obdobju med 14. in 27. oktobrom pozitivne primere beležili predvsem v aktivnem delu populacije, torej v starostnih skupinah med 25 in 64 leti, smo v zadnjih dveh tednih velik porast števila primerov okužbe zaznali med starostniki, kar gre pripisati predvsem okužbam v domovih za starejše, kjer je kumulativno število potrjenih primerov izrazito naraslo. Od 20. julija, ko so domovi za starejše okužbe začeli poročati v poseben sistem NIJZ, do 4. oktobra je bilo zabeleženih 242 potrjenih okužb tako med oskrbovanci kot zaposlenimi, nato se je začela ta krivulja vsak teden močno dvigovati, 15. novembra pa je bila skupna številka potrjenih primerov že 4802. Po njenih ocenah so v drugem valu okužbo potrdili že v 90 od 99 slovenskih domovih za starejše, ki so vodeni centralno.

Zajem zaslonske slike
Rast števila okužb v domovih za starejše.

V starostni skupini starejših od 85 let je največ smrtnih primerov, več kot polovica vseh. Če k temu prištejemo še število smrti v starostni skupini 75-84 let pa po podatkih NIJZ pridemo kar do 84% vseh smrti zaradi covid19 v Sloveniji, je pojasnil Kacin.

Kar zadeva šole, je bilo v drugem valu največ pozitivnih med srednješolci, medtem ko vrtčevski otroci predstavljajo precej manjši delež, je še pojasnila Čakš Jagrova. Sicer pa je poudarila, da je virus trenutno prisoten vsepovsod ter da je težko oceniti, kje se širi bolj in kje manj, čeprav imajo podatke o posameznih skupkih. 

Čakš Jagrova je zaradi preobremenjenosti epidemiologov, ki tesnim stikom ne morejo več slediti, za konec vse, ki so na testiranju prejeli »pozitiven« rezultat, epidemiologi pa jih še niso uspeli poklicati, pozvala, naj TAN kodo v aplikacijo #OstaniZdrav naložijo sami. Pridobiti jo je mogoče tudi prek te povezave. Pojasnila je sicer, da bi se moralo zato, da bi epidemiologi primere ustrezno preiskovali, torej identificirali tudi tesne stike in predlagali karantene, število novih dnevnih primerov okužbe znižati krepko pod 300.

Prebivalcem je v času epidemije covida-19 za psihološko podporo na voljo brezplačna telefonska številka 080 51 00, na kateri 24 urno strokovno pomoč vse dni v tednu nudijo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2 (boleznijo COVID-19) in ukrepi, povezanimi z njim, pa še vedno velja, da se obrnete na Klicni center za informacije o novem koronavirusu 080 1404 ali obiščete spletno stran NIJZ oziroma vladno spletno stran.