Premier odgovarja

Janša o "telovadenju" in tudi o dostavljalcu hrane, ki ga je doletela visoka kazen

S.R./STA
16. 11. 2020, 15.27
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 15.27
Deli članek:

V Sloveniji smo trenutno "sredi epidemije, ki je zelo resna", zato ni smiselno že zdaj delati zaključkov, "kdo je bil bolj ali manj uspešen", je danes v DZ dejal premier Janez Janša.

Facebook
Drugorazredni državljan ali kršitelj, ki si ni nadel maske?

Kot smo že poročali, slovenski premier Janez Janša danes v parlamentu odgovarja na vprašanja poslancev, ki se večinoma vrtijo okoli trenutno najbolj pereče teme, to je seveda epidemije. Opozicijski poslanci mu namreč očitajo, da vlada v spopadanju z novim koronavirusom ni uspešna.Janša je sicer ocenil, da je položaj resen. "Imamo pozitivne obete glede cepiva, kar pa ne pomeni, da bo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val," je dejal. 

Zagotovil je, da bomo drugi val epidemije zajezili, da pa je pri tem potrebnega tudi več sodelovanja vseh, ne samo kritiziranje. "Delamo veliko in delamo tudi napake, a na drugi strani ne vidim drugega kot kritike. Karkoli je vlada naredila, je bilo kritizirano. Če ni naredila, je bilo tudi kritizirano," je dejal v odgovoru na vprašanje Franca Trčka (SD). Tega je namreč zanimalo, kako se vlada spopadla z drugim valom epidemije, pri čemer je ocenil, da je vlada padla na izpitu. 

"Telovadenje" glede mask v šolah

V Sloveniji je po besedah Janše stanje trenutno takšno kot v večini drugih evropskih držav, razlike je "samo nekaj tednov ali pa nekaj dni". Vlada po besedah premierja spopadu z epidemijo že od marca namenja 80 odstotkov zmogljivosti. "Do zdaj edina večja napaka, ki jo je naredila v teh ukrepih, je tisto 'telovadenje' pristojnih glede mask v šolah. Takrat so nam številke narasle, ker je bilo v teh poklicnih skupinah tudi za trikrat, štirikrat več pozitivnih kot pa v povprečju, ker pač bolezen pri otrocih ne pokaže znakov in je težko sledljiva. Mantra o tem, kako je treba vse zapreti razen šol, nas je verjetno pripeljala en teden pred nekatere druge države, ki pa danes sprejemajo enake ukrepe, kot smo jih mi sprejemali," je dejal. 

Na očitek, da bi morala vlada v času epidemije bolj pristopiti naproti opoziciji, je odgovoril, da so vsem opozicijskim strankam že na začetku mandata ponudili sporazum o sodelovanju. Nekatere so ga sprejele in sodelujejo pri pripravi ukrepov in zakonodajnih projektih, večina pa ne. Klub temu je ponudba vladne strani po besedah Janše še vedno na mizi: "Sprejmite jo in boste zraven, ko bo strokovna skupina predstavljala predloge za svoje ukrepe." 

Ni nosil maske

Luka Mesec (Levica) je v svojem vprašanju, ki se je prav tako nanašalo na ukrepanje vlade v času epidemije, pokazal sliko, "dostavljavca hrane, ki je zaužil malico" na Prešernovem trgu, a je dobil kazen, čeprav po besedah Mesca pri tem ni nikogar ogrožal. Slika je ta konec tedna zaokrožila po družbenih omrežjih in po besedah poslanca kaže na nesposobnost vlade pri soočanju z epidemijo. 

Po besedah Janše je policija že pojasnila, da "ni šlo za dostavo hrane, šlo je za neupoštevanje odloka, ki zapoveduje nošenje maske". "Oseba na sliki, ki ste jo pokazali, nima maske," je dejal. Vsi ukrepi so bili sicer po besedah Janše sprejeti le zato, da se čim bolj omeji število stikov. "In zdaj izpostavljanje tega, bi rekel, laganje o očitnih dejstvih, samo prispeva k temu, da bo to posnemalo še več ljudi," je dejal. Dodal je tudi, da vlada "nima nič z inšpekcijo in s policijo, ker oni opravljajo svoje delo". Kako je na to odgovoril Mesec, je razvidno iz spodnjega videoposnetka.

Na vprašanje Mesca, ali namerava premier zaradi po njegovi oceni slabega spopadanja z epidemijo prevzeti odgovornost, pa je premier odgovoril: "Pravite, da imate 46 glasov, pravite tudi, da imate mandatarja, ki je predlagal, da naj Slovenija izstopi iz evra. Imenujte ga, prevzemite krmilo, izstopite iz evra, iz EU v skladu z njegovim programom, pa bomo videli, kako se bo končalo na naslednjih volitvah. Ne pozivajte nas, naj odstopimo, če nas lahko zamenjate," je dejal. Mesec je na to odgovoril, da je trditev, da želi Jože P. Damjan izstopiti iz evra in EU, laž.