bolnišnične postelje se polnijo

Kacin: Ukrepi bodo trajali dlje časa, kot smo mislili

B.K.
4. 11. 2020, 11.39
Posodobljeno: 4. 11. 2020, 12.11
Deli članek:

Včeraj je bilo ob 6311 opravljenih testih potrjenih 2027 novih okužb. Gre za najavečje število od prejšnje srede, tudi delež pozitivnih je bil pri 32 odstotkih najvišji doslej. Ob tem k sreči reprodukcijsko število pada.

Bobo
Jelko Kacin pravi, da epidemija kaže znake umirjanja, ukrepi pa bodo veljali dlje časa kot smo to mislili pred nekaj dnevi.

Jelko Kacin je potrdil, da so na ministrstvu za zunanje zadeve »trije okuženi oziroma bolni«. Zunanji minister Anže Logar se počuti relativno dobro, nekoliko ga boli glava. Po ponovnem testiranju je še vedno pozitiven, zato ostaja doma.

Ukrepi bodo trajali dlje časa, kot smo mislili, je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "To je zdaj jasno." Razmere ostajajo namreč resne, predvsem v bolnišnicah, kjer imamo 979 hospitaliziranih oseb, okuženih s koronavirusom, intenzivno nego pa jih potrebuje kar 178. Temu pritrjuje tudi število smrti, včeraj je namreč covid pokopal 29 ljudi.

A se ob tem niža reprodukcijsko število. To je od sobote padlo z 1,21 na 1,14. Imamo torej nek dokaz, "da so ukrepi obrodili sadove, na dolgi rok se nam zadeve popravljajo," je prepričan Kacin.

Bolnišnice ustavile redno delo, zato je postelj dovolj, primanjkuje pa kadra

STA
Robert Carotta

Na novinarski konferenci je preko spleta sodeloval tudi koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. S problemom posteljnih kapacitet v bolnišnicah se srečuje dnevno, pravi. Vse bolnišnice sproti dvigujejo posteljne kapacitete, da bi lahko sprejele vse bolnike, ki potrebujejo zdravljenje, a ne glede na morebitno izboljšanje situacije glede števila okužb, bodo hospitalizacije rasle vsaj še 14 dni.

Ob tem je dodal, da prostorskih težav zaenkrat ni, saj se je vsa ostala bolnišnična dejavnost v Sloveniji ustavila. Zato so se sprostile dodatne postelje, v teku pa so tudi nekatera gradbena dela. So pa problemi drugje in sicer pri kadru, kar opozarjajo že več tednov. Predvsem primanjkuje zdravstvenih delavcev za nivo intenzivne terapije, je dejal Carotta.

Kljub temu je Carotta prepričan, da se Slovenija z epidemijo spopada "odlično". Kljub eni izmed najhitrejših rasti okužb v Evropi slovensko zdravstvo "še vedno deluje, oskrbo dobijo vsi, ki jo potrebujejo," je še dejal.