Kot je znano, je bilo v Sloveniji včeraj ob 7202 testih potrjenih 2488 novih primerov okužbe, pri čemer je bil delež pozitivnih testov 34,55-odstoten. V četrtek je bilo v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 660 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega 112 na enotah za intenzivno nego. Umrlo je 14 oseb, okuženih z virusom. 

Te številke je za Odmeve na TV Slovenija komentiral predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Glede na to, da je sredino število novih primerov okužbe nekoliko nižje od torkovega, ga je voditeljica Rosvita Pesek vprašala, ali to pomeni, da je že videti luč na koncu tunela? Fafangel je Peskovi pojasnil, da je na to vprašanje težko odgovoriti, saj »se s strokovnega vidika, tudi ko je epidemija v polnem razmahu, lahko zgodi, da okužbe pač padejo.« Kot je pojasnil, lahko padejo, ker so »kapacitete testiranja prekoračene, kar se je pri nas zgodilo, spremenimo protokol testiranja, kar se je pri nas tudi zgodilo.« Dejal je, da se lahko osebe tudi nekoliko prestrašijo in se ob manjših simptomih ne gredo takoj testirati. Je pa dodal, da so optimistični, a poudaril, »Rosvita veste, mogoče najbolj pomembno je to, da čeprav je bila novica dneva v zadnjem letu vedno ta številka […] bi morala biti danes novica dneva 'ostanite doma'.« Je pa Fafangel razkril, da so na NIJZ v četrtek do večera zabeležili približno 1100 novih primerov okužbe, kar bi bil glede na dogajanje zadnjih dni vzpodbuden podatek. A, kot je poudaril Fafangel, to ne sme biti novica dneva. Natančno število novookuženih v četrtek bo seveda znano v petek, saj v laboratorijih brise še vedno analizirajo.

Fafangel je še pojasnil, da se je treba zdaj osredotočiti na število hospitaliziranih bolnikov, okuženih z nadležnim virusom, saj spremembe v testiranju pomenijo, da je število okuženih trenutno nekoliko težje interpretirati, zaradi česar to število ni ravno primerno za modeliranje. 

Pojasnil je tudi podatek, da je zdaj zaznati velik porast števila okuženih v starostni skupini od 35 do 45 let ter med mladostniki v starostni skupini med 15 in 18 letom. Dejal je, da je to pričakovano in da je zgolj odraz širjenja virusa v aktivni populaciji, ki ima več stikov. Vidi pa Fafangel z epidemiološkega vidika v tem dobro novico, saj pomeni, da dobro varujemo najbolj ogroženo skupino starejših, čemur pritrjujejo tudi podatki o umrljivosti.