Seja, ki je bila sklicana na zahtevo Levice, LMŠ, SD in SAB, je bila zaradi nesklepčnosti prestavljena. Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić je uvodoma ugotovila, da so ji odsotnost na današnji seji zaradi službene zadržanosti sporočili vsi članice in člani iz koalicije, poleg tega ni prejela pooblastil za nadomestne člane, zato na seji ni mogla zagotoviti sklepčnosti. 

Sledili so postopkovni predlogi opozicijskih poslancev, ki so menili, da je razpravo o drugi točki o poskusih razgradnje javnih medijev in pokončnega novinarstva s strani vlade v senci spopadanja z epidemijo koronavirusa nujno potrebno opraviti še pred ponedeljkovo sejo programskega sveta RTV Slovenija. Potrebna pa se jim je zdela tudi razprava o drugi točki o pozivu proti prisilni izselitvi kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani ter za takojšnjo ustavitev sovražne politike vladajoče koalicije proti nevladnim prostovoljskim organizacijam. 

Frapirana opozicija

Nataša Sukič (Levica) je bila kritična do manjkajočih poslancev in je njihovo ravnanje označila koz "cinizem brez primere", kot "oviranje demokratične razprave v parlamentu o dveh pomembnih zadevah". Glede druge točke današnjega dnevnega reda je pojasnila, da je, ker naj bi na ponedeljkovi seji programskega sveta RTV Slovenija tudi obravnavali predčasno razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, logično, da morajo o tem razpravljati, preden se zgodi. 

Marko Bandelli (SAB) je izostanek poslancev koalicije na današnji seji označil za "nedopustnega" ter predlagal, naj predsednik DZ ugotovi upravičenost njihove odsotnosti. Po mnenju Marka Koprivca (SD) to, da celotna koalicija bojkotira odbor, pomeni "konec parlamentarizma", njegov strankarski kolega Matjaž Nemec pa je menil, da smo danes "priča dogodku, kot mu še nismo bili". Primoža Siterja (Levica) pa bojkot, kot je dejal, ne preseneča, saj bi danes beseda tekla o "najpomembnejšem medijskem informativnem servisu v državi in njegovi prihodnosti" in na drugi strani o "najbolj aktivnih nevladnih organizacijah v državi". 

V stranki Levica so medtem na twitterju sporočili, da "poslanci vladnih strank, ki mečejo civilno družbo in kulturne organizacije na cesto sredi epidemije, napadajo medije in po njih kadrujejo nastavljence, niso niti toliko dostojni, da bi nevladnikom in novinarjem na današnji seji odbora za kulturo pogledali v oči." Kakšno minuto pozneje so dodali, da bodo nadaljevali, ko bodo "manjkajoče poslance zvlekli nazaj na mesta, ki naj bi jih zasedali!"

"Trma" predsednice odbora

Ker so vmes sejo zapustili minister za kulturo Vasko Simoniti, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc in svetovalec na ministrstvu za kulturo Miro Petek, je Siter tudi predlagal, naj minister poda razloge, zakaj je zapustil sejo. 

Edini koalicijski poslanec na današnji seji Branislav Rajić (SMC) pa, kot je povedal, današnjo situacijo razume kot odgovor na nepotrebno trmo predsednice odbora, saj da je bil na kolegiju vodij poslanskih skupin podan predlog, da se seja za nekaj dni prestavi. Temu predlogu je sicer sprva ugodila, nato pa se je odločila drugače. V skladu z 52. členom poslovnika je podal proceduralni predlog, da bi razpravo vseeno opravili, glasovanje o točkah pa bi izpeljali v obliki dopisne seje. 

Predsednica odbora je pojasnila, da je sicer sprva res sprejela predlog, da se seja prestavi na naslednji teden, a je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper zahtevala, da se razprava o javni RTV opravi pred sejo programskega sveta RTV in kot predlagateljici ji je ugodila. Glede Rajićevega proceduralnega predloga pa je pojasnila, da je bil 52. člen v prejšnjem mandatu spremenjen in da razprave v skladu z novim poslovnikom danes ni mogoče opraviti. Seja bo tako predvidoma potekala prihodnji teden.

Opravičila slabo uro pred začetkom

V izjavi po prekinitvi seje je Violeta Tomić povedala, da je opravičila zaradi službene odsotnosti desetih koalicijskih članic in članov odbora prejela le slabo uro pred začetkom seje. Sejo so morali prekiniti, od predsednika DZ pa pričakujejo, da jim bo omogočil sejo o javni RTV v ponedeljek ob 9. uri in sejo o Metelkovi v sredo ob 14. uri. 

Bandelli je poudaril, da mora biti seja odbora o javni RTV še pred sejo programskega sveta RTV Slovenija, saj bi bila v nasprotnem primeru, če bi prišlo do razrešitve Kadunca, seja brezpredmetna. Po besedah Lidije Divjak Mirnik iz LMŠ pa današnje dogajanje na odboru dokazuje, da želi aktualna vladajoča politika utišati vsakršno kritično misel in si podrediti vse sisteme in podsisteme v državi, česar v LMŠ ne bodo dopustili. 

Sukičeva je današnje dogajanje označila kot "cinično klofuto parlamentarizmu". Koprivc pa kot "sabotažo parlamentarizma in s tem konec demokracije". Dodal je, da je sam že v sredo na ministra za kulturo naslovil pisno poslansko pobudo za takojšen umik poziva za izselitev nevladnih organizacij iz prostorov na Metelkovi 6. 

"Na dopustu"

Iz poslanske skupine SDS so za Televizijo Slovenija sporočili, njihovi poslanci niso navedli službene odsotnosti, pač pa so na dopustu, s čimer so spoštovali dogovor o prestavitvi sej, ki so ga sprejeli v torek na posvetu pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču

Zorčič odsotnosti poslancev ni želel komentirati. Če bi bi kdo manjkal neupravičeno, je to zadeva, ki sodi na mandatno-volilno komisijo, je dejal za televizijo. Drži pa, je dodal, da so se na posvetu dogovorili, da bi se seje prestavile za kakšen teden z namenom, da se minimizira delo v DZ vsaj za tri dni, da s tem prispevajo k omejevanju širjenja epidemije. 

Odzvali pa so se tudi v Asociaciji - društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture. Kot so zapisali, se je na današnji seji odbora "zgodilo nedopustno izigravanje demokracije", ki mu ostro nasprotujejo. Od koalicijskih poslancev, ki so sporočili, da se seje ne morejo udeležiti, tudi pričakujejo javno pojasnilo.