Koalicija ustavnega loka

Damijan z opozicijo usklajen, zdaj dvori trem koalicijskim strankam

S.R./STA
29. 10. 2020, 16.30
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 17.54
Deli članek:

Po navedbah Jožeta P. Damijana so s strankami LMŠ, Levica, SD in SAB glede programskih prioritet poenoteni. Vabilo k sodelovanju v tako imenovani Koaliciji ustavnega loka je zdaj romalo tudi trem koalicijskim strankam.

STA
Damijan je programski dokument z vabilom k pogovorom poslal tudi prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS.

V začetku oktobra, ko so vodje LMŠ, SD, Levice in SAB potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative vladi Janeza Janše, so sicer koalicijske stranke ocenile, da aktualna vlada dela dobro in da trenutno nima alternative.

Vodilni pobudnik za oblikovanje Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan je zadovoljen, da so štiri opozicijske stranke v treh tednih dosegle visoko stopnjo soglasja in so se poenotile o ključnih programskih prioritetah nove vlade do volitev 2022.

"Prav za to gre: Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado," je v današnjem sporočilu za javnost navedel Damijan. Sedanja vlada pod vodstvom SDS po njegovem mnenju to vsak dan znova dokazuje: "Ko bi se vse sile morale strniti v boj z epidemijo, se zapleta v ideološke bitke, gre v spopad z državnimi institucijami, z mediji in državljani ter neizprosno uničuje naš ustavni red." Programski dokument za novo vlado po Damijanovih navedbah temelji na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju. 

Prva prioriteta prvega stebra je "bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo". V ta namen so oblikovali posebno delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiologov in menedžerjev v zdravstvu, ki so skupaj z njimi oblikovali program potrebnih ukrepov za bolj učinkovito soočanje z epidemijo ter za čim bolj nemoteno in učinkovito delovanje celotnega zdravstva v času epidemije. "Gre res za prvo prioriteto, dobesedno življenjskega pomena za državljane - in državo," je poudaril Damijan. 

Povabilo

Kot je pojasnil, je vabilo k sodelovanju v sredo poslal tudi predsednikom in vodjem poslanskih skupin treh koalicijskih strank. V spremnem pismu je zapisal, da se zaveda njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidi ovire, "da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja". 

"Povabil sem jih k sodelovanju v alternativi, ki bi bistveno izboljšala delovanje države v času epidemije in po njej ter povrnila strmoglavljeno zaupanje pri ljudeh," je navedel Damijan. Dodal je, da gre za alternativo, ki bi "zagotovila ponovno normalizacijo države, brez ideoloških front, v državljanih in državljankah pa videla dobronamerne zaveznike", po njegovih trditvah pa bo namesto v preteklost usmerjena v prihodnost in razvoj. 

"Verjamemo, da lahko skupaj soustvarimo boljšo prihodnost za vse naše državljane in državljanke," je še navedel Damijan. V treh koalicijskih strankah so za STA potrdili, da so vabilo, ki ga je Damijan poslal z mandatom opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, prejeli. 

Odzivi

V programskem dokumentu so med drugim navedena prioritetna področja, ki so jih določili kot osnovni okvir delovanja Koalicije ustavnega loka. Poleg zdravja prebivalstva na prvem mestu so to še okoljska politika in boj proti podnebnim spremembam, priprave na razvojno naravnano desetletje in predsedovanje Svetu EU prihodnje leto. Naveden je tudi seznam prioritetnih projektov. 

Iz SMC so sporočili, da se bodo do vsebine pisma opredelili v doglednem času. "Glede na to, da je podpisnik pisma en sam, upamo, da gre res za skupno akcijo štirih strank," so navedli. Ponovili pa so, da se jim zdi čas, ki so si ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, neprimeren. 

"Ukvarjanje s sabo se nam namreč zdi v razmerah, ko je država v krču zaradi epidemije, najmanj nujno početje, ki lahko počaka na druge čase. Naši napori in misli so zdaj pri ljudeh, ki zaradi zdravstvene in drugih stisk trpijo in od nas pričakujejo dejanja, ne besed," so pojasnili. 

Tudi v NSi so poudarili, da je njihov fokus trenutno posvečen reševanju zahtevne zdravstvene in gospodarske situacije, v kateri smo se znašli zaradi koronavirusa. Ker pa je dialog zanje vedno bil in je pomemben del aktivnosti za skupno dobro, se bodo vabilu na pogovor odzvali, so navedli. 

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pojasnil, da se bodo Damijanovemu vabilu na pogovore odzvali, a se bodo v DeSUS najprej pogovorili, ali bodo to storili pred strankinim kongresom, ki bo 28. novembra. DeSUS bo po odstopu Aleksandre Pivec volil novo vodstvo, v vrh stranke pa se želi ponovno zavihteti Karl Erjavec.