"Drugi val nas prehiteva"

Med okuženimi več žensk kot moških, porast okuženih v starostni skupini med 35 in 44 let

A.S.
29. 10. 2020, 12.19
Posodobljeno: 29. 10. 2020, 13.00
Deli članek:

Ker epidemiologi vsakogar ne morejo poklicati, je Nacionalni inštitut za javnoz dravje (NIJZ) že objavil navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom oziroma so jim okužbo potrdili.

Profimedia
Med okuženimi prevladujejo ženske.

Bobo
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager

Pred kamere je danes stopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in povedala, da se število okužb po svetu drastično povečuje. Do 28. oktobra je bilo v Evropi potrjenih preko šest milijonov primerov okužbe, največ (številčno) v Franciji, Španiji in Veliki Britaniji. Porast je sicer viden v vseh evropskih državah, glede na 14-dnevno kumulativno incidenco, Slovenijo po številu prehitevajo Belgija, Češka in Luksemburg. 

Porast števila okuženih v starostni skupini med 35 in 45 let

Slovenijo "drugi val prehiteva oziroma nam kaže zelo neprijetno sliko", je dejala Čakš Jagrova. Glede na statistične regije je najbolj prizadeta Gorenjska, sledita Koroška in Osrednjeslovenska. 

Velik porast števila okuženih je v starostni skupini med 35 in 44 let, delež okuženih žensk pa je v vseh starostnih skupinah večji od deleža okuženih moških. Do šolskih počitnic (od 1. sepmtebra do 25.oktobra) je bil največji delež novih okužb pri starostni skupini med 15 in 18 let. Mlajši otroci, ki obiskujejo vrtec, po besedah Čakš Jagrove predstavljajo minimalen delež v celotni skupini otrok oziroma mladostnikov. 

Preobremenjenost epidemiologov

Nuška Čakš Jager je povedala, da glede na to, da je epidemiološka služba močno preobremenjena, še vedno ne zmanjšuje obsega zadolžitev. V treh centrih - v Ljubljani, Celju in Mariboru - poleg študentov medicine deluje tudi epidemiolog. Centri na podlagi seznamov o pozitivnih primerih poskušajo kontaktirati posameznika in jim svetovati, po besedah Čakš Jagrove pa je pogovorov veliko. "Za učinkovitejše delo epidemiologi ne moremo poiskati vsakogar, zamujamo, ker je številka prevelika, to bi radi modificirali na tak način, da bi vsak dobil informacijo, kaj je treba početi v izolaciji, na kaj je treba biti pozoren" je dejala.

Ker epidemiologi vsakogar ne bodo mogli poklicati - prednostno rizične skupine in starejše nad 60 let - je NIJZ  danes objavil dokumente oziroma navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom oziroma so jim okužbo potrdili.

Navodila za osebe s potrjeno okužbo

Oseba, pri kateri so potrdili okužbo, naj ostane v izolaciji – to pomeni, da ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Izolacija traja najmanj deset dni od začetka bolezni, če pa posameznik okužbo preboleva brez simptomov, pa deset dni od pozitivnega testa na prisotnost koronavirusa. Če je potek bolezni hujši ali ta traja dlje, se izolacija podaljša. Kot so zapisali na NIJZ, kontrolni brisi oziroma kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije pa določi osebni oz. lečeči zdravnik.

Navodila za tiste, ki so bili okužbi izpostavljeni

Za tiste, ki so bili okužbi izpostavljeni, NIJZ v navodilih navaja, naj se v obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi izogibajo vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je namreč tveganje za težji potek bolezni višje.

V obdobju 14 dni pa naj pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje. Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki covida-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu...), naj ostanejo doma in pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer bodo prejeli nadaljnja navodila.