V kratkem podpis pogodbe

Za medicinsko opremo za obravnavo COVID-19 bolnikov zagotovljenih 37,8 milijona evrov

N.N.
28. 10. 2020, 17.00
Posodobljeno: 28. 10. 2020, 17.05
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje so zagotovili dodatnih 37,8 milijona evrov evropskih sredstev za nabavo medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov. Bolnišnice in zdravstveni domovi, ki so potrebno opremo nabavili sami, bodo v kratkem prejeli v podpis pogodbe, ki bodo osnova za povrnitev stroškov.

Nataša Juhnov
Na podlagi pripravljenega projekta financiranja nabave medicinske opreme so pridobili vir financiranja, in sicer sredstva Evropske unije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal: "Z ekipo sodelavcev smo v pol leta zagotovili dodatnih 37,8 milijona evrov evropskih sredstev za nakup medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov; 34,6 milijona evrov za medicinsko opremo v bolnišnicah in 3,2 milijona evrov za opremo v zdravstvenih domovih. Vso potrebno investicijsko dokumentacijo za projekt financiranja nabave smo pripravili skupaj z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi, ki bodo v teh dneh prejeli v podpis pogodbe, ki bodo osnova za povračilo stroškov oz. izplačilo njihovih zahtevkov. Verjamem v slovensko zdravstvo in vem, da bomo tudi v najtežjih trenutkih stopili skupaj. Ponovno se s prošnjo obračam tudi na prebivalke in prebivalce Slovenije, da spoštujejo ukrepe in s tem izrazijo solidarnost z ranljivejšimi skupinami in zdravstvenimi delavci, ki 24 ur na dan, v popolni zaščitni opremi, skrbijo za vse hospitalizirane s COVID-19. Naj nošenje maske, higiena rok in kašlja ter držanje primerne distance postanejo naša navada."

100-odstotno financiranje

V dogovoru z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi so v seznam opreme vključili naslednje sklope medicinske opreme: monitorje in defibrilatorje; infuzijske sisteme; endoskopske aparate; rentgen in ultrazvok naprave; ventilatorje/inhalatorje/anestezijske aparate/oksigenatorje; hladilne sisteme; bolniške postelje; laboratorijske naprave; sterilizatorje in opremo za dezinfekcijo; ostale naprave in ostalo pomožno opremo.

V zadnjih šestih mesecih so na ministrstvu za zdravje vodili številne aktivnosti za zagotovitev potrebne medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov. Najprej so določili seznam ključne medicinske opreme potrebne za obvladovanje bolezni COVID-19 in pripravili investicijsko dokumentacijo za projekt financiranja nabave omenjene opreme.

Na podlagi pripravljenega projekta financiranja nabave medicinske opreme so pridobili vir financiranja, in sicer sredstva Evropske unije, iz Operativnega programa 2014-2020, ki je za financiranje omenjene medicinske opreme namenil 37,8 milijona evrov. Skladno z izdano odločitvijo o podpori, ki so jo pridobili s strani Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je projekt 100-odstotno financiran s strani evropskih sredstev, upravičeni pa so vsi izdatki, povezani z nakupom opreme, ki so nastali od 1. 2. 2020 dalje.

Pogodbe v pripravi

Pri pripravi investicijske dokumentacije za projekt financiranja medicinske opreme potrebne za obravnavo COVID-19 pacientov so na ministru dvakrat zbirali podatke bolnišnic in zdravstvenih domov, prvič o že izvedenih nakupih medicinske opreme od 1. 2. 2020 dalje, nato pa so bolnišnice in zdravstvene domove obvestili še o pridobljenih sredstvih, seznamu medicinske opreme, ki jo bo ministrstvo za zdravje sofinanciralo in rokih za izvedbo. Skladno z zbranimi podatki, ki so jih v dveh presečnih datumih pridobili s strani bolnišnic in zdravstvenih domov, so pripravili ustrezni razdelilnik sredstev po posameznih javnih zavodih.

Trenutno na ministrstvu za zdravje za sofinanciranje omenjene medicinske opreme pripravljalo predmetne pogodbe, ki bodo v kratkem posredovane v podpis bolnišnicam in zdravstvenim domovom. Po sklenitvi predmetnih pogodb bodo bolnišnice in zdravstveni domovi lahko izstavili zahtevke za povračila stroškov za nabave medicinske opreme, povezane z obvladovanjem bolezni COVID-19.

V dogovoru z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi so v seznam opreme vključili naslednje sklope medicinske opreme: monitorje in defibrilatorje; infuzijske sisteme; endoskopske aparate; rentgen in ultrazvok naprave; ventilatorje/inhalatorje/anestezijske aparate/oksigenatorje; hladilne sisteme; bolniške postelje; laboratorijske naprave; sterilizatorje in opremo za dezinfekcijo; ostale naprave in ostalo pomožno opremo.