STAVIJO NA PREVENTIVO

Proizvodnjo bodo podjetja ustavljala v primeru upada naročil

Luka Tetičkovič
28. 10. 2020, 19.30
Deli članek:

Večja proizvodna podjetja ne ustavljajo proizvodnih procesov. O tem bodo razmišljali, če upadejo naročila, ali ob bolniških odsotnostih večjega števila zaposlenih.

Reuters
V Gorenju so uvedli preventivne ukrepe, a delajo s starim tempom.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na podjetja Revoz, Perutnina Ptuj, TAB, Cinkarna Celje in skupina Elrad ter Impol, vendar odgovorov nismo dočakali.Skupina Mladi zdravniki Slovenije je zaradi slabe epidemiološke slike pozvala k uvajanju dela od doma, kjer je to mogoče. Virus se namreč najpogosteje širi z osebnimi stiki in na delovnem mestu, opozarjajo.

Na večja slovenska proizvodna podjetja smo se zato obrnili z vprašanjem kakšne zaščitne ukrepe uvajajo in ali bodo kako ohlajali proizvodnjo, z namenom manjšanja pogostosti stikov med zaposlenimi. To so njihovi odgovori.

Industrija aluminija – Talum in Impol

V kidričevskem Talumu so se že v prvem valu epidemije hitro soočili z okužbo, zato po lastnih besedah v drugi val vstopajo pripravljeni in čuječi. Proizvodnja aluminija ima pri tem nehvaležno lastnost – prizvodnjo je težko ustaviti, ko pa je enkrat ustavljena, jo je drago zagnati.

Proizvodnjo so v Talumu organizirali tako, da so »ohranili neprekinjeni proizvodni proces za zagotavljanje dobav v oskrbovalni verigi ter odprem kupcem. Vse ostale aktivnosti so se izvajale zgolj v minimalnem obsegu, da se je vzdrževala raven proizvodnje.«

Ocenjujejo, da so prvo bitko izbojevali, vendar pričakujejo, da bo druga precej težja, »saj se soočamo z večjo odsotnostjo sodelavcev, ne toliko zaradi obolenj s covidom-19, ampak zaradi samoizolacije ali karanten, ker so bili v stiku z okuženimi osebami. Zato že zdaj delujemo v preventivnem načinu organizacije dela z zmanjšanim številom sodelavcev v podjetju.«

Trenutno še ne čutijo gospodarskih posledic drugega vala epidemije, saj še vedno izpolnjujejo naročila, ki so se poleti pomnožila. »Soočamo (se) z zelo kratkoročnimi naročili, kar zahteva od nas še bistveno večjo fleksibilnost proizvodnega procesa kot v normalnih okoliščinah,« ugotavljajo.

V skupini Impol nam na vprašanja niso odgovorili, vendar so na svoji spletni strani poslovnim partnerjem zagotovili, da poslovanje poteka nemoteno. Zaposleni, ki jim narava dela to omogoča, delajo od doma. Ostali zaposleni pri delu uporabljajo zaščitno opremo.

Črtomir Goznik / Štajerski tednik
V Talumu imajo več naročil, zato proizvodnje ne ustavljajo.

Industrija jekla – SIJ

Tudi v Slovenski industriji jekla (SIJ) ne čutijo upada naročil, posledično ne razmišljajo o ohlajanju proizvodnje. »Naši prioriteti sta še vedno izvajanje preventivnih ukrepov za zavarovanje zdravja zaposlenih in zagotavljanje karseda nemotenega poslovanja,« odgovarjajo na naše vprašanje. »Poslovne procese oziroma proizvodnjo bomo prilagajali le v primeru povečane odsotnosti zaposlenih,« izpostavljajo in dodajajo, da jim prisotnost zaposlenih omogoča nemoteno proizvodnjo.

Farmacevtska industrija – Krka in Lek

V Leku, ki je del skupine Sandoz, proizvodnje ne bodo umirjali, saj »trenutno obratujejo vsi Novartisovi proizvodni obrati, zagotavljanje proizvodnje življenjsko pomembnih zdravil pa je ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa naša primarna naloga«.

Nemoteno preskrbo z zdravili kot svoj ključni cilj navajajo tudi v skupini Krka. »Že spomladi, ob začetku epidemije, smo v skupini Krka nemudoma sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja virusa, s katerimi smo zaščitili zdravje zaposlenih in zagotovili poslovanje brez prekinitev. Omejitev gibanja in socialno distanciranje deloma vplivata na marketinške procese, ki pa smo jih prilagodili z uporabo novih tehnologij in informacijskih orodij,« odgovarjajo.

»Dela od doma ni mogoče preprosto uvesti zaradi prepletenosti vseh delovnih procesov, ki potekajo v podjetju. Glede na procese dela, ki zahtevajo neposredno sodelovanje sodelavcev na vseh področjih (proizvodnja, delo v laboratorijih), je potrebna njihova prisotnost na delovnem mestu.« Dela od doma v Krki niso predvideli, saj »v proizvodnji učinkovin poteka delo vse dni v tednu, z delom v proizvodnji pa so povezani tudi drugi poslovni procesi«.

Industrija bele tehnike – HiSense Gorenje

V HiSense Gorenje že od »februarja izvajamo stroge preventivne ukrepe (obvezno nošenje mask, redno razkuževanje rok, razkuževanje delovnih površin, vzdrževanje razdalje, merjenje temperature na vhodu, delo od doma za režijske službe, nenehno informiranje zaposlenih o pomembnosti in pravilnem izvajanju preventivnih ukrepov in drugo), z namenom, da preprečimo širjenje okužbe znotraj podjetja«.

Dodajajo, da storijo vse, kar je mogoče, da preprečijo okužbe znotraj podjetja, vendar ne morejo vplivati na te zunaj podjetja. Zaposlene, ki ostajajo doma iz preventivnih razlogov oziroma čakajo na rezultate testiranja, nadomeščajo z dodatnimi zaposlitvami. Oblikovali pa so tudi ekipo, ki se v celoti osredotoča na problematiko koronavirusa.