Preobremenjenost točk za odvzem brisov

Vlada jutri o tem, kako dalje. Jelko Kacin: Precej ukrepov bomo podaljšali

A.S.
28. 10. 2020, 12.42
Posodobljeno: 28. 10. 2020, 15.01
Deli članek:

Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci potrdil, da bo vlada večino protikoronskih ukrepov podaljšala.

Bobo
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da se bo vlada  jutri zvečer zbrala na Brdu pri Kranju, kjer bo odločala o protikoronskih ukrepih za naprej. "Kaj točno bi lahko še razpravljala, je odvisno od razprave, ki bo jutri popoldan potekala na evropski ravni, ker se želijo ukrepi znotraj Evropske unije sinhronizirati," je dejal Kacin in napovedal, da bo vlada zagotovo precej ukrepov podaljšala.

Kacin je pojasnil, da so parametri o epidemiji tisti, ki so ključni pri sprejemanju nadaljnjih odločitev  (tudi tega, ali se bodo po predlogu nekaterih ravnateljev počitnice za osnovnošolce in dijake podaljšale, pouk pa bi v tem primeru nadomeščali ob sobotah oziroma junija): "Čeprav se danes zdi, da je današnja številka velik skok, pa se število okuženih v sedmih dneh podvoji za dvakrat. Če pogledamo število okuženih danes, bomo ugotovili, da je okuženih nekoliko manj kot dvakrat toliko kot pred tednom dni. Ko bomo videli jutrišnje številke, bomo lahko z večjo zanesljivostjo sklepali, kateri matematični model je najboljši približek tega. Na njegovi podlagi se bo stroka odločila in vladi predlagala ukrepe. Ne moremo si samo želeti, potrebujemo dejstva. Ta dejstva so število okuženih na eni strani in na drugi število bolnikov, ki prihajajo v bolnišnice".  

Preobremenjenost točk za odvzem brisov

Na vprašanje, ali vlada razmišlja o razširitvi omejitve gibanja, kot že velja med 21. in 6. uro, na 24 ur, pa je zatrdil, da ta možnost ni obravnavana.

Ker prihaja do dvodnevne zamude, preden epidemiologi stopijo v stik z osebami, pri katerih je bila potrjena okužba, je Kacin opozoril, naj pozamezniki, vse dokler ne opravijo pogovora z epidemiologom, ostanejo doma. 

Vstopne točke za odvzem brisov (predvsem vstopna točka na Metelkovi) so precej obremenjene, zato bo po Kacinovih besedah predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec predlagal, kje in po kakšni dinamiki bi se povečala prepustnost ter dostopnost odvzemnih mest. "Želimo, da so odvzemna mesta bližje uporabniku, da je čim krajša pot od njegovega doma do mesta odvzema," je izpostavil vladni govorec za covid-19 in dodal: "To je povezano z uvedbo hitrih AG testov, ki bi razbremenili sistem in hkrati dali kolikor toliko zanesljivo informacijo, koliko pozitivnih imamo. To so tiste številke, ki jih bomo upoštevali, ko bomo delali ocene na podlagi matematičnih modelov, kolikšen del prebivalstva je okužen. Število obolelih se strašno hitro povečuje, ampak le do nekega nivoja. Ali smo sedaj blizu ali pa že tam, ne morem komentirati. Pomembno je, da testiramo ljudi in ugotovimo, kdo je pozitiven".