Črnogledo v prihodnost

Delodajalci želijo zamrzniti minimalno plačo

G.G.
28. 10. 2020, 10.29
Posodobljeno: 28. 10. 2020, 10.49
Deli članek:

Ker protikoronski ukrepi povzročajo škodo za zaposleni, so potrebni protikoronski paketi, s katerimi se pomaga prizadetim podjetjem in posameznikom. Tokrat so svoje predloge nanizali delodajalci.

Profimedia
Fotografija je simbolična
ZDS vlado poziva, da se zamrznitev minimalne plače nemudoma uredi z interventnim zakonom v okviru PKP6.

Delodajalci pričakujejo, da bodo v šestem protikoronskem paketu tudi nekaj njihovih predlogov. Nekateri med njimi bodo gotovo razbesneli zaposlene. "Zamrznitev zneska minimalne plače najmanj za eno leto, prožnejša in enostavnejša ureditev dela na domu, ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev. Od že uveljavljenih ukrepov pa podpiramo podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo in ureditev subvencioniranja skrajšanega delovnega časa," so zapisali v Združenju delodajalcev Sloveniji (ZDS). 

V ZDS so sicer črnogledi glede prihodnosti. "Okrevanje našega gospodarstva pa ni odvisno le od nas samih, temveč tudi od naših največjih izvoznih partnerjev, saj je naše gospodarstvo izredno izvozno usmerjeno. Vsekakor pa so si vsa mnenja enotna v oceni, da okrevanja, kaj šele vrnitve na nivo poslovanja iz leta 2019, v prihodnjem letu ne bo," pravijo in zaključujejo, da si "naši člani ne znajo predstavljati, da bi se sredi največje krize višina minimalne plače, ki je tudi izhodišče za nivo ostalih plač, kakorkoli dvignila."