Slovenija

Mihova ojstrica: Umetnost ležanja, in ne klečanja na koruzi

Mihael Korsika
27. 10. 2020, 21.00
Deli članek:

Sašo Švigelj
Mihael Koriska je novinar časnika NoviceSvet24.
Edini izmed vodij parlamentarnih strank, ki je uspešno prestal transformacijski koruzni tečaj, je predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Februarske sanje današnjega državnega sekretarja za koordinacijo med vlado in državnim zborom v kabinetu premierja Vinka Gorenaka, da Erjavec, Bratuškova in Jelinčič na Trstenjakovi klečijo na koruznih zrnih, se niso uresničile. Slovar slovenskega knjižnega jezika pojem klečanja na koruzi pojasnjuje s prestajanjem kazni. V ekspresivnem pomenu pa gre za poniževanje sebe oziroma oboževanje tistega, pred katerim se kleči, v Gorenakovem primeru predsednika SDS.

Noben od trojice pred Janšo ni klečal. Edini izmed vodij parlamentarnih strank, ki je uspešno prestal transformacijski koruzni tečaj, je predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Prvak SMC je v nastopu na oddelku za odnose z javnostmi SDS, ki je bolj poznan pod imenom Nova24, prikazal vso umetnost poniževanja in prilizovanja. »Sem minister v tretji vladi in moram priznati, da tako operativno, strokovno in efektivno nismo delali še v nobeni,« je dejal. 

Tudi v primeru, da bi bila oziroma je takšna navedba resnična, je pravi politik ne bi izrekel nikoli, niti v sanjah. S to izjavo je Počivalšek do dna ponižal stranko, ki jo vodi in prek katere je sploh prišel do ministrskega stolčka, njenega ustanovitelja in prvega predsednika Mira Cerarja. Počivalšek, ki je stranko že uničil in bi uvrstitev SMC v parlament na naslednjih volitvah pomenila večji čudež kot Jezusovo rojstvo, lahko politično morda preživi le, če se pridruži SDS, a je bolj verjetno, da se že pripravlja na vrnitev v gospodarstvo in s temi izjavami plačuje ceno za dobro plačano direktorsko mesto.

Vso nonšalantnost vladajočih in kadrov, ki so jih nastavili na odgovorna mesta, je minuli teden učbeniško prikazal direktor NIJZ Milan Krek. Prvi borec za nošenje zaščitnih mask, ki bi moral biti za zgled vsem državljanom, je bil na bencinski črpalki v središču prestolnice opažen brez nje. Na bencinski servis je po navedbah očividcev že večkrat prišel brez maske. Krek se je kasneje javno pokesal in dejal, da je tudi on le človek, ki dela napake. V svoj zagovor je še dodal, da je bil utrujen.

S tem se je zgodba končala, medtem ko bi se v urejenih demokracijah zaključila z njegovim odstopom. V Sloveniji bi sicer lahko le pričakovali čivk premierja, da vlada od vodij pristojnih institucij tudi v času epidemije pričakuje, da bodo promovirali pomembnosti gibanja na svežem zraku.

Če bi Krek dejansko obžaloval napako in bi želel ohraniti vsaj del verodostojnosti, bi to zlahka storil tako, da bi se samoprijavil na zdravstveni inšpektorat in plačal globo. Državljani moramo ob ugotovljeni napaki pristojnih pač plačati kazen.

Ker tega ni storil, je očitno tako kot nekdanja predsednica Desusa Aleksandra Pivec prepričan, da je nad ljudstvom in mu za napake ni treba plačati takšne in drugačne cene. Krek se je odločil, da ne bo klečal na koruzi pred ljudstvom.

V primerjavi z njim je s koruzo že dobro seznanjen Počivalšek, a ta na njej leži, in ne kleči. Osnovni pogoj za izvedbo klečanja je obstoj vretenc oziroma, povedano drugače, bitja brez hrbtenice ne morejo klečati.