Neodločeno v prvem glasovanju

Napeta bitka za šefa Kmetijsko gozdarske zbornice

G.G.
27. 10. 2020, 10.07
Posodobljeno: 27. 10. 2020, 10.08
Deli članek:

Nekdanji prvokategornik slovenske politike Marjan Podobnik se poteguje za predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS).Nasproti mu stoji nekdanji poslanec SLS in kmečki sindikalist Roman Žveglič.

Primož Lavre, Bobo
Marjan Podobnik in Roman Žveglič.

Včerajšnja seja je trajala do poznega večera. Glasovanje pa ni dalo zmagovalca. Podobnik in Žveglič sta dobila enako število glasov. Volitve bodo ponovili v torek, so pojasnili na zbornici.

Na volitvah v svet KGZS, ki so potekale konec septembra oz. v začetku oktobra, je največ od skupno 41 mest v skupini fizičnih oseb prejelo Društvo SKZ - Slovenska kmečka zveza, in sicer 15. V skupini pravnih oseb je bil izvoljen tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je kandidat Slovenske kmečke zveze za predsednika zbornice. Vendar pa njegovemu imenovanju po poročanju Dnevnika nasprotuje skupina novoizvoljenih svetnikov, ki želi, da zbornico vodi kmet, in ne predsednik politične stranke, in je za predsednika predlagala Žvegliča. Podobnik je menil, da ima podporo zagotovljeno, ko pa je med lobiranjem med člani sveta naletel na odpor, se je ujezil.  S prstom je pokazal na ekonoma ljubljanske nadškofije Blaža Gregorca in ga, kot je že v navadi pri določenem delu slovenske politike, brez argumentov povezal "s staro UDBO oz. globoko državo."

So pa včeraj izvolili ostale organe zbornice. Podpredsednika KGZS sta postala Marjan Golavšek in Janez Šimenc

Najvišji organ zbornice je sicer svet KGZS, ki je sestavljen iz voljenih predstavnikov fizičnih in pravnih oseb. Vodijo ga predsednik in dva podpredsednika, dosedanji predsednik je Cvetko Zupančič, podpredsednika pa Marjan Golavšek in Branko Tomažič