Tudi zato, ker je zastonj

Cepiva proti gripi po dobrem tednu cepljenja zmanjkuje: pri proizvajalcih ga ni dobiti, odstopiti ga noče niti katera druga država

L.K.
26. 10. 2020, 19.53
Posodobljeno: 26. 10. 2020, 19.59
Deli članek:

Za letošnjo sezono je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva, kar je ne le skoraj 100.000 več kot leto prej, ampak skoraj trikrat več od števila povpraševanj s strani izvajalcev cepljenja.

Bobo
Predvidevajo, da cepiva pri posameznih izvajalcih cepljenja že zmanjkuje.

Zdravstveni dom Grosuplje je danes občanom sporočil, da cepiva proti gripi zmanjkuje. Kot je mogoče prebrati v objavi na facebook profilu grosupeljske občine, jih je o tem obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Cepili bodo lahko le tiste, ki so že naročeni.

Interes je zelo velik. Ne, ogromen

Za pojasnila smo se obrnili na NIJZ, kjer so uvodoma dejali, da »po dobrem tednu cepljenja proti sezonski gripi ugotavljamo, da je letos interes za cepljenje proti gripi zelo velik. Razlogov za to je zagotovo več, med njimi so brezplačno cepljenja za vse prebivalce, pa tudi krizne razmere zaradi covida«.

NIJZ v posamezni sezoni cepi le okoli 15 odstotkov oseb, ki so odločijo za cepljenje. Za cepljenje tako v prvi vrsti skrbijo izbrani osebni zdravniki ter ga organizirajo bodisi na nivoju svoje ambulante bodisi na nivoju zdravstvenega doma.

V nadaljevanju so zanimanje, ki na NIJZ vlada za cepljenje, označili za »ogromno«. Termini za cepljenje so se zelo hitro zapolnili, posledično je prišlo do čakalne dobe. »Večina ambulant NIJZ na devetih območnih enotah NIJZ ima zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra 2020, posamezne pa tudi že v mesecu decembru. Ker pa je z vidika zaščite proti gripi je zelo pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo, bo NIJZ del cepiva, ki smo ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi,« so nam povedali.

Trikrat več

Še nekaj o sami preskrbi s cepivom proti gripi. NIJZ bodisi v aprilu bodisi v maju izvajalce cepljenja pozove, da pošljejo svoja naročila za sezono, ki sledi, nato pa na podlagi naročil in ocene posvetovalne skupine za cepljenje oblikuje končno naročilo, ki ga odda približno pol leta pred začetkom cepilne sezone. Za letošnjo sezono je NIJZ naročil 270.000 odmerkov cepiva, kar je ne le skoraj 100.000 več kot leto prej, ampak skoraj trikrat več od števila povpraševanj s strani izvajalcev cepljenja. Vendar pa v maju, ko so naročali cepivo proti sezonski gripi, »odločitve o brezplačnem cepljenju proti gripi še ni bilo«.

Do zdaj so prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi, v novembru sledi še preostanek, torej 20.000 odmerkov.

Prejeli prošnje drugih držav

Na NIJZ so nam še povedali, da so že v začetku sezone vsem proizvajalcem, »ki izdelujejo cepivo proti gripi, posredovali dodatno povpraševanje za pridobitev cepiva proti gripi in prejeli smo negativne odgovore. Vsi proizvajalci so nam sporočili, da je na globalnem trgu veliko povpraševanje po cepivu proti gripi in tudi druge države povprašujejo po dodatnih odmerkih cepiva. Prav tako smo preverjali, ali bi katera od držav odstopila cepivo Sloveniji, vendar glede na povečano povpraševanje tudi drugod, pozitivnega odgovora nimamo. Če bo možnost, da bi katera država cepivo odstopila, ga bomo prevzeli. Smo pa tudi na NIJZ prejeli prošnje za odstop cepiva s strani drugih držav«.

Lahko bi se zgodilo, da ga zmanjka

Torej to pomeni, da cepiva zmanjkuje? Na NIJZ odgovarjajo, da »glede na povpraševanje cepiteljev lahko predvidevamo, da ga pri posameznih izvajalcih cepljenja tudi že zmanjkuje. Ne spremljamo pa posebej razporeditve in zalog po občinah oziroma posameznih cepiteljih. V kolikor bo interes prebivalcev za cepljenje proti gripi še vedno tako velik, potem bi se lahko tudi zgodilo, da bi cepiva zmanjkalo za vse, ki bi se želeli cepiti«.

Na koncu so poudarili še, da je cepljenje proti gripi priporočljivo zlasti za skupine z večjim tveganjem za težji potek bolezni:

• za kronične bolnike,
• osebe, stare 65 let in več,
• majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti),
• nosečnice,
• za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).