OBLJUBA

Kako daleč je prenova plačnega sistema

Ž.K.
25. 10. 2020, 11.02
Deli članek:

Janez Janša je pred mesecem dni obljubil, da se bodo začele priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema.

STA
Za prenovo plačnega sistema je zadolžen minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Slovenci smo ponosni na zdravnike, medicinske sestre, policiste, vojake in marsikomu ni jasno, kako je možno, da gre za najbolj podhranjene poklice v državi, ki se že leta soočajo s slabimi pogoji dela, nizkimi plačami in velikim odlivom kadra. Za nastalo situacijo naj bi bil kriv enotni sistem plač v javni upravi, ki ga je zmagoslavno uvedel nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant. Sistem sam po sebi naj bi deloval dobro, a ima nekaj velikih anomalij, zaradi katerih je v zadnjih letih celo ogrožena varnost države in celo zdravje državljanov.

Prenova

"V osnovi gre za reševanje anomalij v sistemu, izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja pa je ena od teoretičnih možnosti." - Boštjan Koritnik, minister za javno upravo

Janez Janša je napovedal prenovo tega sistema, delo pa zaupal ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku. Ta je novinarjem Slovenske tiskovne agencije nedavno povedal, da so postopek uvajanja sprememb začeli z zbiranjem mnenj po posameznih resorjih. Ko bodo ugotovili, na katerih mestih prihaja do največjih težav, bodo k pogovorom povabili tudi socialne partnerje oziroma sindikate. Osnovno izhodišče ministrstva pa je, da se masa plač za posamezno poklicno skupino ne sme povečati, sicer naj bi to povzročilo neke vrste domino efekt z zahtevki vsake od poklicnih skupin po povišanju plač tudi znotraj njihove poklicne skupine. In temu se želijo izogniti.

Sindikati

Vodja ene od dveh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pravi, da za zdaj o tem nimajo dodatnih informacij, nesprejemljivo pa bi se jim zdelo, če bi takšne stvari potekale mimo socialnega dialoga. Poudaril je, da sindikati v pogajalski skupini, ki jo vodi, odločno zagovarjajo enotni plačni sistem in da ne bodo dopustili, da se razsuje. Ob tem je opozoril tudi, da bi sprememba razmerij med posameznimi delovnimi mesti znotraj poklicne skupine – hipotetično ob isti masi plač – hkrati pomenila, da se bodo nekaterim plače znižale.Zdi se mu dvolično, da se na vladni strani zahvaljujejo zaposlenim, poudarjajo, kako je ljudi premalo, kakšne so kadrovske težave in da je treba najti rešitve, a pri iskanju teh rešitev ni nikakršnega dialoga. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj se sprašuje, kako resno ima vlada namen delovati v smeri, da bi se posamezni deli javnega sektorja izločili iz enotnega plačnega sistema. Če bi imela resen namen, je to vprašanje za nekajletno delo, saj tega ni mogoče narediti »rokohitrsko«, opozarja Štrukelj.