Problem so kadri

Tomaž Gantar: Bolnikom bodo lahko na voljo tudi hoteli

J.P.
24. 10. 2020, 11.02
Posodobljeno: 24. 10. 2020, 11.11
Deli članek:

O rešitvah znotraj zdravstvenega sistema

Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pred dnevi dala vedeti, da v primeru naraščanja števila bolnikov kapacitete ne bodo tiste, ki bodo predstavljale težave. UKC Ljubljana bi tako lahko dobil od 40 do 50 dodatnih intenzivnih postelj in do 170 navadnih postelj. Kot je dejala, upa, da bo to dovolj za prebroditev največje krize.

A medtem ko je po njenih besedah kapacitete še mogoče najti, je težava kader.

Bobo
Iz Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so začeli premeščati stanovalce, okužene z novim koronavirusom, v telovadnico bližnje osnovne šole.

V drugem tvitu je Gantar zapisal, da je vseh postelj 7522, od tega jih vsaj 10 odstotkov lahko brez večjih težav namenijo za covid-19 bolnike.

Rešitve znotraj zdravstvenega sistema

Tega se je danes dotaknil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je na twitterju zapisal, da "dokler zmoremo, morajo biti bolniki hospitalizirani v rednih bolnišnicah", kar za zdaj še zmorejo. "Seveda bodo lahko na voljo tudi hoteli, a problem so kadri, ki bodo skrbeli za bolnike tako v bolnišnicah kot v hotelih. To ni najbolj realno, zato rešitve znotraj zdravstvenega sistema," je še zapisal Gantar.

Pred dnevi je nekaj podobnega dejal tudi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. "Nismo pričakovali tako visokega vala, ki je že zdaj na višji ravni kot prvi, pričakujemo pa vsaj še štirikrat višjega v prihodnjih dneh oziroma tednih. Ne želim si, da bi morali uporabiti telovadnice, nisem pa prepričan, da bo temu tako," je dejal Vogrin.