12-urna izmena na covid oddelku

Ocena situacije v zdravstvu zaposlenega v UKC Ljubljana: Z eno besedo, katastrofa

R.T.
24. 10. 2020, 09.01
Posodobljeno: 24. 10. 2020, 09.06
Deli članek:

O nedostojnem plačilu in neprimernem odnosu

Nataša Juhnov
Fotografija je arhivska.

Da je situacija v času, ko se je v Sloveniji dodobra razpasel novi koronavirus, za zdravstvene delavce vse prej kot rožnata, si lahko predstavljamo vsi. A predstave niso nujno odraz dejanskega stanja. O tem lahko izvemo več le iz prve roke.

To je z zapisom na facebooku ponudil R. S. – sodeč po zapisanem na njegovem profilu, zdravstveni tehnik; sodeč po samem zapisu, zaposlen v UKC Ljubljana. Zapis objavljamo v celoti, izpostavljamo le nekaj najbolj perečih problemov: primoran si je plačati parkirno mesto; na 12-urno izmeno mu pripada ena malica v vrednosti 3,5 evra; plačilo je nepošteno; odnos do zdravstvenih delavcev neprimeren.

"Trenutna situacija v zdravstvu z 1 besedo: ❌KATASTROFA❌
Naj priblizno opisem moj urnik dela na covid oddelku v 12 urni izmeni.
6:00 pridem pred porodnisnico, kjer parkiram avto in placam vsak dan najmanj 3e iz lastnega zepa, ker UKC-LJ svojim zdravstvenim delavcem (SMS, ZT) ne omogoca brezplacnega parkirnega mesta, kar je sramota glede na ves pokraden denar in korupcijo, ki se dogaja v zdravstvu..
Nato je ob 6:30 predaja sluzbe, ki traja cca 15 minut. Po predaji se oblecem v “marsovca” (zascitna ocala, maska, rokavice, predpasnik...zalimam si še predele ki so izpostavljeni in so odprti, ter jih zascitna oprema ne pokrije v celoti, se preobujem in picim po sobah v katerih so pacienti..
Najprej vsem sladkornim bolnikom izmerim krvni sladkor, ker zdravniki hocejo to imet najprej za pregled, ter vitalne funkcije.
Potem se lotim jutranje nege in umivanja...
Po 1 uri ti pod plascem, ter vso zascito, ki ne diha, rata ze peklensko vroce in bi rad naredu pozerek vode ampak nemores, ker to bi pomenilo da rabis vse slect, it iz rdece cone ven, ter potem spet na novo vse oblect nazaj, kar bi pomenilo izgubo najmanj 10 minut ki jih pac nimas, ker pacienti cakajo da jih uredis in zato si reces da bos pac se malo zejen..Delas naprej..
Scasoma te prime tudi na WC in spet premislujes o tem ali mas tistih 15 minut ali ne da se gres odzejat in na WC in zopet se odlocis da potrpis, ker sevedno nisi naredil vsega kar moras in postimal vsega pri pacientih, ker je dela prevec, delavcev pa premalo..Delas naprej..
Med tem ko delis vso terapijo, ki si si jo prej pripravil za vse paciente, pride ze zajtrk, ki ga razdelis ampak ne jejo vsi samostojno, zato pac nahranis tiste ki sami niso sposobni..
Skupaj si ze priblizno 3 ure v plascu..skuhan, sparjen, zejen, tisci te vse kar te lahko, ampak jebiga delo mora teci naprej..
Ko nahranis ljudi se vrnes na prejsnje delo ki ti ga sevedno ni uspelo dokoncati, ker ga je prevec..
Koncno postimas vse in si mislis, zdaj grem koncno lahko se jaz pit in na stranisce, ter nekaj pojest..
Ampak zal nemores, ker na poti ko zelis ven, vidis zvonec nad sobo, kar pomeni da nekdo nekaj zeli, ter gres pogledat in notri pred tabo stoji dementen pacient, nag, namazan z blatom, polit z lastnim urinom in krici nate..Zopet das svoje potrebe na stran in postavis pred sebe pacienta in njegove potrebe..
Pomiris ga, umijes ter uredis. Vmes ko ga umivas poslusas zaljivke z njegove strani, se 2x umaknes ko te hoce okoli kepe in hkrati ze stiskas noge skupaj, da ti ne uide v hlace, ker pac tebe tudi ze posteno tisci na wc..
Ko ga zrihtas in ko ze mislis da bos prisel na vrsto ti in da lahko sleces plasc in vso zascitno opremo, ter gres koncno lahko pit in na stranisce, zopet zvonec.
Nekdo spet nekaj rabi..
Gres pogledat na hodnik nad katero sobo sveti lucka in ko vidis razmisljas in tuhtas kaj za vraga bi rabil pacient v tej sobi saj si ze vse naredil, ampak gres itak pogledat.
Prides v sobo in vprasas kaj zeli in odgovor je ce lahko dobi se malo vode, ker je tisti kozarec ki si mu ga nalil pred pol ure ze popil in je zopet zejen.
Mislis si “ja tudi jaz sem ze zejen in premocen, na wc me tisci in lacen sem” ampak seveda tega ne reces naglas, ampak reces seveda bom nalil, ter s polnasmehom nalijes tisti kozarec vode in kar seda hitro odhitis iz sobe in po 4 urah sleces s sebe plasc, das s sebe totalno premoceno uniformo in vso opremo, ter gres pit, na wc ter nekaj pojest..
Seveda ce si nisi prinesel hrane s sabo bos lacen, ker ce delas na covid oddelku ti ne pustijo med delom zapuscati delovnega mesta in iti v trgovino iskat malice ali pa da bi ti iz kuhinje iz klinicnega centra nekaj pripeljali, saj se zgovarjajo na to, da dobis placano..
Naj povem koliko dobimo placano. Na 12 urno izmeno nam pripada 1 malica v vrednosti 3,5e.
3,5e za malico v 12 urah!?
Tok nas cenite tam zgoraj, da si moramo najprej placati parkirisce, ter nam v 12 urah daste 3,5e za malico in mislite KAJ!?!?
Da smo zadovoljni in veseli!? NE nismo!!
No da nadaljujem..
Kmalu pride že kosilo za paciente, ter znova tlacis na sebe tisti polivinilast plasc ter vso opremo..
Zopet jih nahranis, vsem razdelis opoldansko terapijo, naredis nego, zmeris vitalne, krvni sladkor, spraznes urinske katetre, poaspiriras tiste ki jih moras, das inhalacije, sprejmes nove paciente ki ti jih pripeljejo na oddelek, tistim ki vec kot 3 dni niso odvajali blata das svecke itd..
Po parih urah dela v zascitni opremi je zopet cas, da lahko sleces iz sebe premoceno uniformo ter gres nekaj spit in pojest(ce si si seveda prinesel s sabo).
Sledi vecerja za paciente, deljenje vecerne terapije, merjenje vitalnih funkcij itd..Nato pride nocna ekipa za 12 ur, potem pa si zjutraj zopet na vrsti ti.
in tako 3 dni zapored.
Je to clovesko?
Tako delas z nekom, ki ga spostujes?
To so necloveski pogoji, neposteno placilo in neprimeren odnos do zdravstvenih delavcev.
Z eno besedo KATASTROFA.
Ce ne mislite odgovorni izbolsat pogojev v zdravstvu, se ne cudite izgubi se preostalega zdravstvenega kadra, zmanjsani kakovosti dela in nezainteresiranosti za to delo.
Zdaj grem pa spat, ker moram cez 8 ur spet na siht.??‍♂️?"