kolesarji

Petkovi protesti začasno zaustavljeni

B.K./STA
23. 10. 2020, 18.55
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 18.57
Deli članek:

Ta petek kolesarjev v Ljubljani ne bo.

Bobo
Oglas na avtobusu vabi v terme, protestniki so odšli na ulice.

Protestniki, ki vsak petek izražajo kritike do nosilcev javnih funkcij, se drevi s kolesi ne bodo podali na ulice prestolnice, saj, kot pravijo, zdravstveno stanje jemljejo bolj resno kot vlada. Predstavniki protestnikov so danes pred vladno stavbo poudarili, da upor na nadaljujejo z balkonov in z drugimi oblikami povezovanja.

Nekaj predstavnikov protestniškega gibanja se je danes popoldan zbralo pred vladno stavbo na Gregorčičevi ulici, kjer so simbolno priklenili protestniško kolo in izobesili "odlok v imenu ljudstva". V njem so med drugim zapisali, da se eksplicitno prepovedujejo vladna politična kadrovanja, napadi na medije, privatiziranje zdravja, razprodaja javnega premoženja in sprejemanje politično motiviranih zakonov, ki škodujejo ljudem in okolju.

Vladi poleg tega še očitajo, da je "s svojimi neprimernimi politikami ogrožala življenja", zaradi njene nesposobnosti pa je v Sloveniji razglašena epidemija, ustavljeno je javno življenje, zdravstveni sistem se sesuva. Menijo, da je za to kriva "politika strahovlade Janeza Janše", ne pa prebivalstvo in protestniki.

Bodo pa upor nadaljevali. "Krepimo lokalno mrežo, izvajamo gverilske akcije, oblikujemo zavezništvo civilne družbe, povezujemo se s strokovnjaki, znanstveniki, akademiki, ponovno bomo protestirali tudi od doma in z balkonov ter vseskozi in vedno delovali za krepitev demokratičnih vrednot," so napovedali. Ko bodo ocenili, da je to v najboljšem interesu vseh prebivalcev, pa se bodo tudi ponovno podali na ulice.

Vnaprej so se tudi distancirali od potencialnih ostalih protestov, predvsem od provokatorjev, ki bi s svojim delovanjem poskušali metati negativno luč na petkove kolesarske protestnike.