ukrepi

Nujno varstvo predšolskih otrok bodo zagotvile občine

B.K./STA
23. 10. 2020, 18.03
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 18.06
Deli članek:

Župani mestni občin so na današnji videokonferenčni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije uskladili enotno ukrepanje v času ponovno razglašene epidemije covida-19. Glede obratovanja vrtcev so župani zagotovili, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti naslednji teden na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtec.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Župani so vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, pozvali, da otrok ne vozijo v vrtce. Ob tem so v sporočilu za javnost pojasnili, da bo organizacija posebnega režima delovanja vrtcev prilagojena lokalnim značilnostim.

Ljubljana

Ljubljanska občina bo tako vsem staršem, ki bodo zaradi nujnosti svojega dela na delovnem mestu potrebovali varstvo otrok v vrtcih, to tudi zagotovila, in sicer v 23 javnih vrtcih, je povedala ravnateljica ljubljanskega Vrtca Galjevica Barbara Novinec.

Novo Mesto

Z novomeške občine so sporočili, da bodo prihodnji teden vrtci zaradi potrebe po varstvu predšolskih otrok v večini odprti. Vodje novomeških vrtcev so se organizirale in pridobile informacijo od vseh večjih zaposlovalcev v novomeški občini, ki so sporočili, da bodo predvidoma v počitniškem času vsa večja podjetja delovala nemoteno.

V skladu s tem bodo zaradi potrebe po varstvu novomeški vrtci delovali nemoteno. Glede na informacije ravnateljev vrtcev širše regije je v jugovzhodni Sloveniji stanje v vrtcih dobro, zato v tem trenutku ni potrebe po večinskem zaprtju vrtcev. Če se bo v katerem koli vrtcu stanje spremenilo, bodo vodje vrtcev vse starše in skrbnike otrok o spremembi tudi pravočasno obvestile.

Celje

V Celju bodo nujno varstvo organizirali za otroke, vpisane v tri javne celjske vrtce, in sicer Vrtec Anice Černejeve, Vrtec Tončke Čečeve in Vrtec Zarja. Potekalo bo brez organiziranih dejavnosti, v mešanih starostnih skupinah, in sicer v Vrtcu Tončke Čečeve, enota Gaberje, so sporočili s celjske občine.

Slovenj Gradec

Na območju slovenjgraške občine pa bodo prihodnji teden odprti vrtci le za tiste otroke, katerih starši morajo biti nujno na delovnih mestih, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, oz., ki si ne morejo zagotoviti drugih oblik varstva ali slednje nujno potrebujejo, so sporočili z občine.

Velenje

V velenjski občini bo samo za nujne primere odprta vrtčevska enota Tinkara, v času zaprtja vrtcev pa bodo starši oproščeni plačila vrtca.

V vrtec bodo sprejemali le zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo, pomembno za delovanje družbe in države. To bodo morali izkazati s pisnim potrdilom oz. izjavo delodajalca obeh staršev. V primeru, da je eden od staršev doma pa mora biti otrok doma, so sporočili z velenjske občine.

Ptuj

Na Ptuju pa bo odprta enota Mačice, kjer bodo zagotavljali nujno varstvo za otroke, katerih starši opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družne in države. Kot so sporočili s ptujske občine, je v tej enoti možno otroke dodeliti v oddelke, ki bodo imeli ločene vhode, zato ne bo prihajalo do mešanja otrok različnih enot. Glede na izkazane potrebe staršev, varstvo potrebuje 13 odstotkov vseh otrok.

Kranj

V kranjski občini bo varstvo otrok zagotovljeno v minimalnem obsegu in je namenjeno izključno tistim, ki ga nujno potrebujejo zaradi dela, ki ga ne morejo opravljati na daljavo. Nujno varstvo otrok bo tako organizirano v dveh dežurnih enotah Najdihojca in Čira čara. Trenutno podatki kažejo, da bo varstvo potrebovalo približno 250 otrok.

Na Jesenicah bo varstvo predšolskih otrok zagotovljeno v enoti Cilke Zupančič, so sporočili z občine. Občina Zagorje ob Savi pa bo nujno varstvo otrok zagotovila v enoti Smrkci, in sicer v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok. Starši bodo morali izpolniti izjavo, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženimi osebami. V Hrastniku pa bo nujno varstvo otrok izvajala enota Sonček, varstvo bo zagotovljeno tudi braslovškim otrokom v enoti Braslovče.

Odloka ne upoštevajo povsod

V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pa ugotavljajo, da posamezni župani popolnoma izigravajo odlok vlade o zaprtju vrtcev. Vrtci vabijo starše, da pripeljejo otroke v nujno varstvo, brez vsakršnega dokazila, kar posledično pomeni, da vrtci pravzaprav ostajajo odprti, so zapisali v sporočilu za javnost.

To se po navedbah združenja dogaja na območju ljubljanske in novomeške občine, kot tudi v Medvodah, pa najbrž še kje drugje. Nad takšnim neodgovornim ravnanjem je predsednica združenja Taja Steblovnik ogorčena, saj obstajajo vrtci in župani, ki se trudijo ohranjati zdravje ljudi v širšem lokalnem okolju, in se bodo strogo držali odloka vlade in ne bodo poskušali izigrati sistema. Vlado pa združenje poziva, da odločno ukrepa in ne dovoli takšne samovolje županov. Opozarjajo, da se s takšnimi ravnanji postavlja starše v neenak položaj.