novela, ki omejuje delo trgovin ob nedeljah, ne omejuje spletne prodaje

Sindikat opozarja, da nekateri trgovci zaposlenim določajo delo ob nedeljah

A.S./STA
23. 10. 2020, 13.36
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 13.39
Deli članek:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije opozarja, da skušajo nekateri trgovci izigrati zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah, ki je bilo uveljavljeno, da bi zaposlenim omogočili en prost dan v tednu. Kot so zapisali, to počnejo s pomočjo določbe, ki omogoča neenakomerno razporeditev delovnega časa in delo odrejajo v nedeljo.

Reuters
Sindikat je opozoril na poskus izigravanja zakonskega zaprtja trgovin v nedeljo (fotografija je simbolična).

Kot so sporočili iz sindikata, nekateri trgovci zaposlenim določajo delo ob nedeljah, "ko naj bi skrbeli za pripravo naročil ali celo dostavo za namene spletne prodaje". V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so nad tem ogorčeni in opozarjajo, da je iznajdljivost delodajalcev pri iskanju pravnih praznin v imenu višjih dobičkov "že res tragikomična".

Ministrstvo pojasnilo, da novela, ki omejuje delo trgovin ob nedeljah, ne omejuje nedeljske spletne prodaje

Generalni sekretar sindikata Ladi Rožič je dodal, da še bolj bode v oči sprenevedanje na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na Trgovinski zbornici Slovenije, "saj je razumeti, da omejeni deležniki to namero delodajalcev celo podpirajo, kljub zavedanju, da ne gre zgolj za pravno praznino, temveč za škandalozne poskuse obida namena sprejetega zakona".

Ministrstvo je namreč pojasnilo, da novela, ki omejuje delo trgovin ob nedeljah in stopi v veljavo ta konec tedna, ne omejuje nedeljske spletne prodaje. Trgovci bi se lahko na zaprtje ob nedeljah prilagodili tako, da bi spletno prodajo in dostavo omogočali tudi ob nedeljah. V Trgovinski zbornici Slovenije menijo, da ovir za takšno prodajo po noveli ni.

S tem se ne strinjajo v sindikatu, kjer so dodali, da jih je presunila tudi novica, da je Trgovinska zbornica Slovenije, ki je nedavno v imenu vseh prodajalk in prodajalcev prevzela priznanje jabolko navdiha, "že napovedala ustavni boj za nedeljsko izkoriščanje prav teh istih delavk in delavcev".

Sprašujejo se, ali gre za povračilne ukrepe

Izpostavili so, da trgovine že več kot desetletje beležijo rast dobičkov, ki se kujejo tudi na račun nizkih plač v najnižjih vrstah. Osnovna plača, določena v tarifni prilogi k veljavni kolektivni pogodbi v prvem tarifnem razredu znaša zgolj 568,69 evra bruto oz. kar 371,89 evra manj, kot znaša bruto minimalna plača.

Dodatno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije sprašujejo, "ali gre tukaj zgolj za povračilne ukrepe, ker je volja delavskega razreda zmagala v minulem boju za proste nedelje, in ali so delodajalci res tako zelo željni dobička, da se požvižgajo na bremena, ki jih nalagajo zaposlenim v trgovinski dejavnosti".