Ureditev ne predvideva nadzora s strani države

Stik z okuženo osebo? Kako pridobite potrdilo, s katerim boste uveljavljali nadomestilo za čas karantene?

A.S.
23. 10. 2020, 13.16
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 13.52
Deli članek:

Nove okoliščine zahtevajo drugačen pristop: vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom.

Bobo
Fotografija je simbolična

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je na današnji novinarski konferenci povedala, da lahko v teh zaostrenih razmerah epidemiologi vzpostavijo stik samo še z na novo okuženimi osebami. Tem nato razložijo, kako naj ravnajo in tudi kako naj obveščajo tiste, s katerimi so bili v stiku. Epidemiologi torej, kot je znano, stikov ne pokličejo več in o njih več ne obveščajo ministrstva za zdravje, da jim izda odločbo o karanteni.

Interventni zakon zato prinaša novo ureditev, ki bo začela veljati takoj po njegovi objavi v uradnem listu. S to ureditvijo želijo na ministrstvu zagotoviti, da bo obveščenih čim več tistih, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo, da bodo ti lahko vendarle ostali v karanteni na domu in da bodo za ta čas prejeli nadomestilo dohodka.

Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni, je dejala Vesna Kerstin Petrič. O tesnem stiku naj nato obvestijo delodajalca. Delodajalec pa se bo z zdravniki medicine dela odločil, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo možen prenos okužbe na druge zaposlene (med delom, med prihodom na delo ali odhodom z dela domov) ali pa bo oseba ostala v karanteni na domu.

Za potrdilo o karanteni na domu, ki ga bo dobil zaposleni na svoj naslov, bo poskrbel delodajalec, poslal pa mu ga bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). S tem potrdilom zaposleni pri delodajalcu uveljavlja nadomestilo za dohodek.

Samozaposleni, družbeniki in kmetje

Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti na tak način, da ne ogrožajo drugih, bodo do potrdila prišli tako, da bodo o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo, obvestili svojega zdravnika. Ta bo v njihovem imenu posredoval pri NIJZ, od koder bodo poslali potrdilo za napotitev v karanteno na domu. S tem potrdilom samozaposleni, družbeniki in kmetje na Finančni upravi RS uveljavljajo nadomestilo. 

Zaposleni pri manjših delodajalcih

Tudi zaposleni pri manjših delodajalci, ki še niso uspeli vzpostaviti sodelovanja z specialisti medicine dela in športa, lahko potrdilo dobijo preko svojega izbranega zdravnika.

Potrdila za nazaj

Za zaposlene, ki so ostali doma tudi v vmesnem času, ko se za stik z okuženim niso izdajale ne karantene ne potrdila, bo lahko delodajalec pridobil potrdilo za nazaj.

Za vse, ki so bili obveščeni, da jim je odrejena karantena še po starem načinu, torej z odločbo o karanteni, je za uveljavljanje nadomestila še vedno potrebna odločba ministrstva.

V primeru okužbe v vrtcu ali šoli?

Če so zaradi okužbe v vrtcu ali v šoli v karanteno napoteni otroci, bodo tudi starši lahko pridobili potrdilo od NIJZ in uveljavljali nadomestilo za odsotnost z dela zaradi varstva otroka. Šola oziroma vrtec bo posredoval na NIJZ seznam tistih otrok, katerih starši potrdilo potrebujejo.

Ureditev ne predvideva nadzora s strani države

Tisti, ki bodo v karanteno na domu napoteni s strani policije na meji, pa bodo lahko uveljavljali nadomestilo s potrdilom, ki vam ga bo dala policija.

Nova ureditev ne predvideva nadzora s strani države.