koronačasi

Jelko Kacin o omejitvi gibanja na občine: To bi bilo skrajno sredstvo

A.S.
23. 10. 2020, 08.11
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 08.41
Deli članek:

V soboto bodo za en teden stopili v veljavo ukrepi, ki smo ji z majhnimi razliki spoznali že spomladi, v tako imenovanem prvem valu epidemije. Med temi zaenkrat ne bo omejitve gibanja na občine.

STA
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Vladni govorec Jelko Kacin je v informativni oddaji 24ur Zvečer dejal, da bi bil ukrep omejevanja gibanja na občine "skrajno sredstvo" in pojasnil, kdaj bi do takšne omejitve pravzaprav sploh prišlo.

"Zaradi kvalitete življenja, vse to smo se naučili spomladi, je včasih zelo kruto zapirati ljudi v občine, ki so majhne, ki imajo majhno število prebivalcev, nekatere celo pod 1000 in v tako majhni lokalni skupnosti ni mogoče kvalitetno živeti in zadovoljevati osnovnih življenjskih potreb. Zato se je vlada odločila za omejitev na statistične regije in pri tem zaenkrat vztraja. V kolikor bi prišlo do drastičnega poslabšanja razmer potem moramo iti na nižjo raven - lahko so to upravne enote, kjer je po več občin skupaj ali pa same občine - ampak to bi bilo skrajno sredstvo, ko bi se razmere res zelo zaostrile," je dejal.

Kacin je izpostavil, da vsi nestrpno čakamo, ko "bomo lahko z zagotovostjo rekli, da smo vrh dosegli". Dejal je, da je vlada nove ukrepe sprejela tudi zato, ker so vse regije v Sloveniji rdeče. "Ko pa se bodo razmere izboljševale, želimo vsako regijo posebej spodbuditi, da bi čim prej postala spet oranžna".

Vulkanizerji?

Vulkanizerji bodo odprti, je zagotovil Kacin. "To je ena od osnovnih stvari. Če smo v središče postavili zdravje ljudi, potem moramo poskrbeti za varen promet, vulkanizerji bodo delovali še naprej," je pojasnil.

Cvetličarne so cvetje pred dnevom spomina na mrtve cvetje že naročile

Pred nami je državni praznik, ki se v spomin na umrle praznuje 1. novembra. Zaradi koronavirusa pa je obisk grobov modro prestaviti na prihodnost, je dejal Kacin. Ker pa so cvetličarne cvetje že naročile, bo prodaja cvetja mogoča, vendar bo po morala biti omogočena dostava na dom oziroma na grob.