Dober namen, omejena dolžina?

Kaj sporoča minister Gantar, ko pravi, da "bi se vsak moral ravnati, kot da je okužen"?

C.E.
22. 10. 2020, 20.27
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 20.52
Deli članek:

Sporočila ministrov imajo veliko težo. Kako naj razumemo tvit ministra za zdravje Tomaža Gantarja?

Bobo
Minister za zdravje Tomaž Gantar se je poleti intenzivno ukvarjal tudi z zdrahami v stranki Desus.

»Menim, da bi se vsak moral ravnati, kot da je okužen in kot tisti, ki ne želi okužiti svojih svojcev, prijateljev, sodelavcev. To je v tem trenutku edina pot, da okužbe v državi omejimo,« je zapisal Gantar na Twitterju.

Kaj o okuženih pravi stroka? Kdor je potrjeno okužen, se ga po napotkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pošlje v izolacijo. Ta oseba ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Osebe, ki se jih sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je okužen, morajo v karanteno. Zdaj ko ni več pisnih karantenskih odločb, pa stroka, tako predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc, priporoča sedemdnevno samoizolacijo, čemur sledi test.

Skratka, minister Gantar želi, da ljudje, ki ne morejo delati od doma, ne hodijo v službo, ne hodijo v trgovino, in naj se torej samoizolirajo.

Če pa bo minister dejal, da smo ga napačno razumeli, da je želel le opozoriti na samozaščitno in zaščitno ravnanje do drugih, mu odgovorimo, da bi lahko uporabil drug kanal za obveščanje, takšnega, ki ponuja daljše razlage.