Petrovec tudi o nujnosti hitrih testov

Kdo je največji naročnik korona testov v Sloveniji?

G.G.
22. 10. 2020, 18.42
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 20.01
Deli članek:

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je spregovoril tudi o možnosti in nujnosti uvedbe hitrih testov.

Novice Svet24
Ljubljanski "drive-in" za odvzem brisa na parkirišču na Metelkovi deluje s polno paro.
»Ni strokovnjaka na svetu, ki bi znal maja povedat, kaj se bo zgodilo poleti, jeseni ali pozimi,« pravi Petrovec, ki je pohvalil svoje sodelavce, ki so obremenjeni do skrajnih možnosti.

»Za nas je to nenavadna situacija, takšne še nismo doživeli. Vlagamo skrajne napore, da lahko vsak dan zagotovimo kakovostno in hitro diagnostiko,« je začel Petrovec in pohvalil sodelavce, ki se ukvarjajo z diagnostiko. 

Če so spomladi testirali od 1000 do 1300 oseb dnevno, so za jesenski in zimski čas že predvideli možnost, da bi jih morali povečati, tako da jih lahko danes tudi nekaj več kot 6000. »Velika večina izvidov, 98 odstotkov, je obdelanih v roku 24 ur. Od tega jih je v šestih urah 80 odstotkov, v 12 pa dodatnih 15 odstotkov. Ker vse vzorce dnevno vozijo v laboratorij v Ljubljano, je logično, da so nekateri kasnejši, saj kar nekaj časa vzame tudi transport,« je razložil Petrovec.

Petrovec ve, da ljudstvo zanima, od kod toliko testov vsak dan. Kdo je največji naročnik? To so vstopne točke, drive-in na Metelkovi v Ljubljani jih prinese kar eno tretjino. UKC Ljubljana jih dnevno naroči približno 10 odstotkov, medtem ko so zdravstveni domovi odvisni od posameznih izbruhov. Kjer se zgodi izbruh, morajo v naslednjih dneh ponavljati teste. »Nekateri so zato testirani tudi petkrat, desetkrat, če to od njih zahteva funkcija, ki jo opravljajo,« pojasni nejevernemu delčku javnosti Petrovec.

Izkušeni mikrobiolog je glede PCR testov ponovil, da pozitiven izid še ne pomeni, da je oseba bolna ali da bo zbolela, je pa zelo verjetno, da zboli in precej jih tudi dejansko zboli. "Vse številke, ki jih dnevno spremljamo, so natančne na en bris. Za to skrbi omejeno število ljudi vsak dan, že osem mesecev. To je sistem, ki je zagotovo eden najboljših v vsej Evropi."

Hitri testi morajo biti verodostojni

Petrovec je potrdil, da bomo morali kmalu uvesti hitre teste, kar pa »moramo storiti nadzorovano in sistematično.« Ti testi morajo biti natančni, njihovi rezultati pa verodostojni.

Množično testiranje ogromen logistični zalogaj

Glede množičnega testiranja po vzoru Slovaške meni, da je to izredno zahteven logističen zalogaj, v katerega uspešnost dvomi. Drugače rečeno, Petrovec pojasni, da takšno enkratno množično testiranje da presečno sliko okuženosti, kar pa še zdaleč ni dovolj za zajezitev epidemije. Za to je potrebno upoštevati ukrep in za določen čas uvesti »lockdown«.