davek na digitalne storitve

Levica bi obdavčila tehnološke multinacionalke, kot so Google, Facebook in Apple

Mihael Korsika
22. 10. 2020, 19.30
Deli članek:

Čeprav digitalna podjetja svoje posle opravljajo v vseh članicah Evropske unije, pa dobiček praviloma prijavljajo v članicah z nizkimi davčnimi stopnjami, kot sta denimo Irska in Luksemburg, opozarjajo predlagatelji zakona.

Reuters
Nov davek bi v državni proračun letno prinesel okoli 10 milijonov evrov, ocenjujejo v Levici.

Po oceni raziskave članov odbora Evropskega parlamenta za finančni kriminal in finančne utaje je na primer družba Apple, ki spada med najbogatejše na svetu, med letoma 2015 in 2017 plačala le 0,7 odstotka davka na dobiček. Digitalna podjetja po mnenju Levice izkoriščajo zastarele pravne norme za izogibanje plačevanja davkov.

Milijonski zaslužki

Finančna uprava je po njihovih navedbah lani identificirala 17 mednarodnih digitalnih korporacij, ki v Sloveniji nimajo fizične prisotnosti, vendar pa tu opravljajo digitalne storitve, za katere ne plačujejo davka na dobiček. Te korporacije so samo v Sloveniji v letu 2018 skupaj realizirale okrog 100 milijonov evrov prihodkov iz naslova digitalnih storitev, opozarjajo v Levici.

Po podatkih finančne uprave iz leta 2019 pa so Apple, Facebook, Amazon, Google in Airbnb v Sloveniji leta 2018 skupaj plačali zgolj štiri milijone evrov davka na dodano vrednost.

Levica zato predlaga uvedbo sedemodstotnega davka na spletno oglaševanje, spletno posredništvo pri komunikaciji med uporabniki in osnovno dobavo blaga ter spletni prenos podatkov. Nov digitalni davek bi po njihovi oceni za približno 10 milijonov evrov povečal prihodke državnega proračuna v prihodnjem letu.

Parlamentarne politične stranke se do zdaj niso opredeljevale do aktualnega zakonskega predloga Levice, je pa parlamentarni odbor za finance lani predlagal vladi, naj do aprila 2020 v obravnavo državnemu zboru posreduje predlog zakona, po katerem se bo v Sloveniji s septembrom 2020 uveljavil davek na digitalne storitve.  Parlamentarni odbor je sklep sprejel še v času vlade Marjana Šarca.

Brez podpore finančnega ministra

Vsi člani odbora za finance so sklep podprli, z izjemo takratnega opozicijskega poslanca iz SDS Andreja Širclja, ki danes opravlja delo ministra za finance, zato predlog prav gotovo nima njegovo podpore in s tem tudi ne največje parlamentarne stranke.

O tem, ali je predlog Levice primeren za nadaljnjo obravnavo bodo poslanci glasovali v torek. Digitalni davek so v EU do zdaj uvedle Francija, Italija, Avstrija, Poljska in Madžarska.