Je bilo to pametno?

Kako je neki župnik zadnji hip prehitel ukrepe in izpeljal birmo

P.K.
23. 10. 2020, 06.55
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 07.48
Deli članek:

Preverjamo ozadje zgodbe, ki se širi po družbenih omrežjih. V njej ima glavno vlogo duhovnik, ki je birmo z nedelje prestavil na nekaj dni prej, da bi za las ulovili še zadnji trenutek, ko so jo še lahko izpeljali, saj so potem začeli veljati strožji ukrepi, ki bi njeno izvedbo onemogočili.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

V eni od župnij v osrednji Sloveniji so podelitev zakramenta svete birme nameravali izpeljati preteklo nedeljo, a glede na to, kako se je stanje v zvezi s koronavirusom stopnjevalo, je vse kazalo, da jo bodo morali odpovedati.

Že sredi prejšnjega tedna je bilo namreč jasno, da se bodo ukrepi zaostrili, vlada je napovedala nove omejitve. Med drugim tudi tisto, ki se nanaša na to, koliko ljudi se lahko zbira. »V četrtek, 15. oktobra, ob polnoči se omejuje zbiranje na deset ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano,« je takrat napovedala vlada.

Starši so bili zadržani ob zamisli

Slovenski škofje so na podlagi novih vladnih omejitev župnijam posredovali posebna navodila za duhovnike in vernike, ki so velevala, da se v rdečih statističnih regijah odpove vse maše, tudi verouk. To je pomenilo, da so cerkveni obredi lahko potekali samo še do četrtka do polnoči. Starši otrok, bodočih birmancev, so že v četrtek dopoldne prejeli klic župnika, ki je pri njih preverjal, ali bi se strinjali, da obred opravijo še istega dne zvečer namesto v nedeljo, ker bodo od polnoči dalje veljali strožji ukrepi. Menda so starši malo nergali. Nekateri so namreč menili, da čeprav ukrepi tega ne prepovedujejo, bi bilo morda vseeno dobro, da bi izkazali svojo odgovornost in birmo raje prestavili.

Ostri odzivi

Prav s tega stališča so izhajali tudi številni komentarji, ki so se nabrali ob zgodbici iz te župnije. Ena od uporabnic nekega družbenega omrežja je denimo zapisala, da se ji ne zdi primerno, da so se za vsako ceno pri tako velikem številu okuženih vseeno odločili za birmo. »Odlok o omejitvi zbiranja resda še ni veljal in niso kršili ukrepov, vendar vseeno računam na odgovornost župnika, staršev in, ne nazadnje, Cerkve. V zaprtem prostoru se mi ne zdi pametno zbiranje večjih skupin,« je dejala.

Dreamstime
Sprva so bili nekateri starši proti izvedbi birme, potem pa so menda vsi privolili. (Fotografija je simbolična.)

Župnik razložil ...

Poklicali smo na omenjeno župnijo in duhovnika prosili za pojasnila. Sprva je dejal, da ne bo dajal komentarjev, potem pa si je premislil. Pojasnil je, da jih je presenetila napoved o zaostritvi ukrepov in da so razmišljali, kako bi zagato rešili, saj so spomladi, ko je bila razglašena epidemija, birmo že enkrat odpovedali.

»V četrtek dopoldne sem po tem, ko so škofje dali navodila v zvezi z novimi ukrepi, kontaktiral s starši in jim povedal, da lahko birmo opravimo samo, če jo izpeljemo na isti dan, in večina se je s tem strinjala. Saj so imeli pomisleke, zakaj bi to na vrat na nos počeli. Malo hude krvi je bilo, a potem smo bili vseeno nekako sklepčni,« je orisal ozadje zgodbe.

So se držali navodil?

Izpostavil je, da je obred potekal po vseh veljavnih protokolih in ukrepih proti širjenju koronavirusa. »Uporabljali smo zaščitna sredstva – maske, ohranjali smo razdaljo, kar pomeni, da je imela vsaka družina svojo klop, seveda je v cerkvi tudi razkužilo, pa evidenco prisotnosti smo vodili. Skratka nobenih na ta dan veljavnih ukrepov nismo zaobšli,« je poudaril.

Soočili smo ga z očitki z družbenih omrežij, ki pravijo, da seveda niso ničesar kršili, da pa bi lahko pokazali več odgovornosti. »Ukrepom, ki so bili veljavni takrat, so resda zadostili, le da bi od Cerkve kot institucije, še posebej pa od staršev – ti bi lahko rekli 'ne' – pričakoval, da razumejo pomen družbene odgovornosti in da bi znali videti, da so tveganja zdaj previsoka, zato bi birmo lahko prestavili,« je zapisal neki spletni komentator.

Fotografije z maskami

Duhovnik je ob tem dejal, da takšni komentarji odražajo stanje družbe, v kateri živimo. »Ni kulture izražanja, vsak si marsikaj dovoli reči. Še enkrat ponavljam, da smo vse izpeljali tako, kot so velevali odloki. Tako da imajo otroci spominske slike take, da so na njih z maskami,« je zaključil.