epidemija

Jereb: Bolniške postelje so že skoraj polne, najbolj primeren odziv bi bil "lockdown"

B.K.
22. 10. 2020, 11.15
Posodobljeno: 22. 10. 2020, 11.19
Deli članek:

Epidemiološke razmere se v zadnjih dneh dramatično slabšajo. vsak dan imamo več okuženih, kar se pozna v bolnišnicah tako na navadnih oddelkih kot na intenzivni negi, je na današnji novinarski konferenci opozoril vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki v Ljubljani Matjaž Jereb.

Bobo
Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Razmere so zaskrbljujoče. Na bolniških posteljah je vsak dan več ljudi, kapacitete pa se polnijo. Situacijo zaenkrat še obvladujejo, je dejal Jereb, a so hkrati vsi zaskrbljeni, da število postelj kmalu več ne bo zadostno. V načrtu imajo sicer možnosti za povečanje števila bolnišničnih postelj, vendar je problemov več. Zboleva namreč tudi zdravstveno osebje, samo v Ljubljani je okuženih že več kot 100 zdravstvenih delavcev. "Kar se tiče prostih postelj smo na meji, tako razmerje le stežka še obvladujemo," je dejal Jereb, ki opozarja, da se številke zelo hitro spreminjajo. "Obračamo še tople postelje," je dejal v zdravstvenem žargonu.

Zdravstveni delavci izčrpani in na robu zmogljivosti

"Kar se kadra tiče je ta že sedaj izčrpan. Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti," je povedal in dodal, da bodo v tem tempu pač morali nadaljevati. "Upam, da bomo zdržali." V prihodnje bodo sicer določen del kadra preusmerili iz rednih dejavnosti na covid dejavnosti, a morajo pri tem "loviti ravnotežje".

V bolnišnični oksrbi tudi trije okuženi otroci

V zvezi s testiranjem celotne populacije, kot to namerava Slovaška, je dejal, da se moramo zavedati, da imamo omejene resurse. 

Na intenzivnih oddelkih po državi je sicer hospitaliziranih 62 kritično bolnih bolnikov, samo v univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana 22. Najstarejši tam hospitalizirani je star 85 let, najmlajši pa 42. V bolnišnični oskrbi imajo tudi tri otroke, okužene z novim koronavirusom, a nihče izmed njih ni življenjsko ogrožen, oskrbujejo pa jih zaradi vodenja drugih bolezni.

Razmere še dodatno zaostruje relativno dolg čas v katerem so bolniki v intenzivni oskrbi. V povprečju na oddelku ležijo od dva do tri tedne, a imajo tudi bolnike, ki so tam že več kot mesec dni in so še vedno priključeni na aparate. Jereb ocenjuje, da bodo nekateri od teh tam še najmanj 14 dni.

V Ljubljani odpirajo nove lokacije za več bolniških postelj

Kar se tiče rezervnih postelj pa imajo v Ljubljani načrt, ki je že bil sprožen, za povečanje števila postelj za covid bolnike. "Odprli smo novo lokacijo, ob porastu pa bomo šli v bolnico Petra Držaja, tako z navadnimi kot intenzivnimi posteljami." Na ta način bi lahko dobili dodatnih 170 navadnih in 50 intenzivnih postelj, namenjenih covid bolnikom.

Ob tem se bodo določene dejavnosti znotraj bolnišnic po Sloveniji začele ustavljati. Ustavljali bodo vse tiste dejavnosti, ki niso nujne, in ki jih lahko za določeno obdobje preložijo.

Najbolj primeren odziv bi bil "lockdown"

Jereb je še izrazil mnenje, da bi najbolj primerno bilo popolnoma zapreti dejavnosti v državi. A je dodal, da to "ne bo strokovna odločitev," predvsem zaradi posledic, ki bi jih takšen "lockdown" imel. A "v prvem valu je deloval," je izpostavil.

Ob tem je vse prebivalke in prebivalce Slovenije pozval, naj upoštevajo ukrepe in omejitve. Neupoštevanje teh ukrepov je namreč razlog, zakaj se virus dokaj nemoteno širi. "Ko gre število okuženih čez določeno kritično maso imamo problem. S tem se danes soočamo."