Postelj je dovolj, a jih ni smiselno zagotavljati "na zalogo"

Gantar: Skrbi nas delež pozitivnih testov, ki kaže, da se epidemija ne umirja

S.R.
21. 10. 2020, 16.59
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 19.35
Deli članek:

Več informacij glede trenutnega stanja v slovenskih bolnišnicah, zlasti razpoložljivosti postelj, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Bobo
Gantar zagotavlja, da bo v tem trenutku vsak bolnik, ki potrebuje zdravljenje, to zdravljenje tudi prejel.

Tomaž Gantar je uvodoma dejal, da v tem trenutku verjetno ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobnim porastom števila okuženih kot Slovenija. To po Gantarjevem mnenju nenazadnje ne preseneča, saj imamo v skladu z načelnim dogovorom odprte meje. Kot je pojasnil, nas lahko skrbi predvsem to, da je delež pozitivnih testov včeraj presegel 25 odstokov, kar kaže, da se epidemija ne umirja. Na učinke zadnjih ukrepov bo zaradi inkubacijske dobe virusa, ki traja od 10 do 14 dni, sicer treba še nekoliko počakati. 

Imamo dovolj postelj? 

Gantar je nato pojasnil vprašanje števila razpoložljivih postelj. Kot je dejal, danes o covidu-19 vemo več kot med prvim valom, zato lahko odreagiramo na drugačen način. Tako danes poskušamo vzdrževati zdravstveni sistem za vse bolnike in hkrati ohranjati zadostno število postelj za bolnike s covidom, kar je tudi prava pot, je dejal. 

Za ilustracijo je razložil, kaj pomeni danes 333 hospitaliziranih bolnikov s covidom v slovenskih bolnišnicah. V slovenskem zdravstvu imamo danes, z izjemo psihiatrije, na voljo 7522 postelj, torej ne bo večji problem od teh zagotoviti še dodatnih 10 odstotkov oziroma 700 postelj ali več, a tega ni smotrno delati na zalogo, temveč sproti. Podatki kažejo, da se potrebe povečujejo za približno 10 do 12 postelj na dan, je pojasnil Gantar. To po njegovih besedah pomeni, da moramo imeti na razpolago nekaj rezerve, posebej v primeru, če ukrepi ne bi bili zadostni. Tudi število postelj na enotah za intenzivno nego lahko glede na današnjo sliko najmanj podvojijo, pri čemer pa ni omejitev prostor, temveč predvsem kader. Je pa pojasnil, da je bilo do tega trenutka zlasti zaradi starostne strukture manj bolnikov, ki bi potrebovali ventilacijo, a se lahko situacija hitro obrne. 

Gantar je zagotovil, da bo v tem trenutku vsak bolnik, ki potrebuje zdravljenje, to zdravljenje tudi prejel, težave bi lahko imeli le, če bi nam epidemija ušla izpod nadzora, a smo od tega, torej zloma zdravstvenega sistema, še precej oddaljeni, čeprav trenutni epidemiološki podatki tako pri nas kot v sosednjih državah niso vzpodbudni. Seveda pa, kot že nekaj časa poudarjajo, težavo predstavlja predvsem pomanjkanje usposobljenega kadra. Potrebna je previdnost in pravočasno ukrepanje, je poudaril. »Moje mnenje je, da bi moral vsak ravnati, kot da je okužen,« je dejal o po njegovem mnenju edini poti, da se okužbe v državi zamejijo. Poudaril je, da je treba pravila spoštovati, saj je lahko zaradi samo enega odstotka populacije, če tega ne počne, posledično več 1000 ljudi, ki virus širijo v okolje.

Glede »lockdowna« se z njim strinja stroka

Gantar se pojasnil še, da je bolezen covid-19 na nek način vendarle še neznanka in je nepredvidljiva. Rizična je predvsem za starejše, a so v slovenskih bolnišnicah tudi mlajši bolniki (kot je znano, se v UKC Ljubljana zaradi covida-19 zdravi tudi pet otrok). To je po Gantarjevem mnenju treba upoštevati. Kot smo že poročali, je Gantar danes prek twitterja pozval k poopolni zaustavitvi javnega življenja, tako imenovanemu »lockdownu.« Zdaj je pojasnil, da je to njegovo osebno mnenje, da pa je on seveda prvenstveno odgovoren za to, da bo zdravstveni sistem deloval in da ne bo prišlo do kolapsa. Se pa po njegovih besedah s tem strinja tudi stroka, pri čemer v primeru, če epidemije ne bomo obvladali, tudi ne bo druge rešitve.

Okužbe v zdravstvu

Po navedbah ministra so doslej med zdravstvenimi delavci zabeležili že več kot 1000 primerov okužbe, pri čemer so v UKC Ljubljana samo v tem mesecu okužbo potrdili pri 150 zdravstvenih delavcih. Dodal je, da okužbe praviloma izvirajo od zunaj in ne od bolnikov v bolnišnici. Tako nas po njegovih besedah ne ogroža samo razmeroma majhno število zdravstvenih delavcev, temveč nas bo še bolj ogrožalo to, če ti zdravstveni delavci svojega dela v bodoče ne bodo mogli upravljati.

Rizični stiki

Odgovarjal je tudi na vprašanje, kaj naj storijo zaposleni v primeru visoko rizičnega kontakta z okuženo osebo, sedaj ko se ne izdajajo več karantenske odločbe. "Dogovoriti se morate z osebnim zdravnikom, mu povedati o kontaktu. Opozorjeni boste na možne znake bolezni, če se pojavijo, boste potrebovali testiranje, v nasprotnem primeru pa izolacijo in po dogovoru z zdravnikom tudi bolniški stalež za obdobje karantene," je pojasnil.

Umrlo deset ljudi

Da je že tako črna sreda postala še bolj črna, so kaže novica spletišča Sledilnika za covid-19, kjer so sporočili, da danes ni umrlo samo osem, temveč deset ljudi. Dve osebi namreč nista umrli v bolnišnici.