Po modelu so pripravili scenarij dogajanja, ki nas čaka prihodnje tedne

Mračne napovedi: »Na vrhuncu bo na intenzivni okoli 160 ljudi, 500 bo smrti«

P.K.
21. 10. 2020, 20.05
Deli članek:

Težko je natanko predvideti, kako se bo koronavirus širil v prihodnjih tednih, kako mu bomo kos in kakšne bodo zdravstvene posledice pri ljudeh, a upoštevajoč model, ki so ga izdelali na fakulteti za matematiko in fiziko in na podlagi katerega so možne razplete izračunali Mladi zdravniki, nas čaka naporen november.

Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija pričakuje, da se bo množično cepljenje proti covidu-19 začelo sredi prihodnjega leta.

Mladi zdravniki, ki predstavljajo diplomante medicinske fakultete, vpisane v register zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije do pet let po specialističnem izpitu, so širšo javnost seznanili, kako bi na podlagi modela fakultete za matematiko in fiziko lahko potekal drugi val epidemije.

»Po optimističnih napovedih bo na vrhuncu epidemije hospitalizacijo na splošnih oddelkih potrebovalo od 400 do 500 bolnikov s covidom-19, približno 80 do 100 pa hospitalizacijo na intenzivni enoti. Do konca novembra bo skupno število umrlih približno 500. Vrhunec obremenitve zdravstva bo po tem modelu v začetku novembra,« so dejali.

Kako je zdaj in kaj se obeta

Ob številkah, ki so jih nanizali, naj povemo, da je trenutno hospitaliziranih okoli 300 ljudi, torej je vsaj še okoli 100 do 200 sprejemov v bolnišnico pričakovati v naslednjih tednih. Na intenzivni terapiji je že zdaj 55 ljudi, skoraj še enkrat toliko bi jih utegnilo intenzivno nego potrebovati na vrhuncu drugega vala, ki ga bomo po besedah Mladih zdravnikov (MZ) dosegli v začetku novembra. Najbolj pa po modelu, ki ga upoštevajo pri izračunih, poskoči številka preminulih zaradi covida-19; s trenutno 192 bi se število lahko povečalo tudi na še enkrat toliko, torej bi bilo skupno število žrtev covida-19 v Sloveniji, od začetka epidemije do novembra, lahko celo okoli 500.

Policijska ura in prepoved gibanja

Kot opozorijo pri MZ, je to optimističen scenarij in upošteva model, po katerem od doma dela polovica zaposlenih Slovencev, tudi študij poteka na daljavo, prav tako šolanje v  srednjih šolah in zadnji triadi osnovne šole. Vse to se zdaj bolj ali manj že izvaja, a še ni enakovredno razmeram, ki jih predpostavlja model, in sicer, da bomo imeli trikrat manj stikov, povezanih z opravki in zasebnim življenjem, kot doslej, saj vlada še vedno opozarja, da je veliko zasebnega druženja, ob katerem se virus širi. Morda bodo šele novi, strožji ukrepi, s katerimi se soočamo te dni in jih je marsikdo oklical za nedemokratične (omejitev gibanja po regijah in policijska ura), pripomogli, da se uresničijo napovedi po tem modelu, ki jih interpretirajo MZ.

Morda bo celo huje …

»Ti podatki kažejo, da bo ta val približno štirikrat hujši od prvega. Zaradi eksponentne funkcije in mnogih (tudi neznanih) dejavnikov, ki vplivajo na širjenje okužbe, so možne precejšnje napake, kar lahko pomeni tudi dvakrat višje številke od prej omenjenih,« so še povedal zdravniki mlajših generacij in pojasnili, da je sicer avtor modela, na katerega so se naslonili, fakultete za matematiko in fiziko. Če torej govorimo o dvakratniku, »se moramo pripraviti na številke z zgornje meje: 800 hospitaliziranih na splošnih oddelkih in 160 na intenzivnih enotah,« so dodali MZ.