Pritrdila mu je tudi Beovićeva

Tomaž Gantar zagovarja čimprejšnji "lockdown": "Pred nami je teden šolskih počitnic, državo lahko zapremo brez večje škode"

A.S.
21. 10. 2020, 12.51
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 16.04
Deli članek:

Nas čaka popolna zaustavitev javnega življenja?

STA
Zdravstveni minister Tomaž Gantar

Zdravstveni minister Tomaž Gantar se je po torkovih rekordnih številkah (1503 novoodkriti primeri okužbe ob 5891 opravljenih testih) danes oglasil na družbenem omrežju Twitter in zapisal, da glede na trend naraščanja okužb meni, "da bi morali čim prej sprejeti popolno zaustavitev javnega življenja".

"Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, državo lahko zapremo brez večje škode, če dodamo še en teden, da bi se stvari dale obvladovati," je prepričan.

Glede popolne zaustavitve življenja se je izrekla tudi Tatjana Lejko Zupanc

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc  je kljub zaskrbljujočim razmeram danes dala jasno vedeti, da smo še daleč stran od situacije, ki smo jo pred meseci spremljali v Italiji, torej da bi morali odločati, kdo ima prednost pri zdravljenju.  Izrekla se je tudi glede popolne zaustavitve javnega življenja, posledice namreč ne bi izostale (navedla je primer zapiranja vrtcev – kaj bi z otroki zdravstvenih delavcev?)

Tudi potrebe po zaustavitvi vsega elektivnega programa na UKC Ljubljana po njenih besedah še ni. Možnosti obstajajo, tudi če bodo kapacitete premajhne, denimo izpraznitev Bolnišnice dr. Petra Držaja, prostor je tudi na ginekološki intenzivni, tu so še postelje za kirurške bolnike. Na koncu torej še nismo, kapacitete bi še bilo mogoče najti, težava je le kader. 

Gantarju pritrdila tudi Beovićeva

Zaprtje vseh trgovin in drugih servisnih dejavnosti, vključno s hoteli, je že v minulem tednu predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v izjavi za medije povedala vodja skupine in infektologinja Bojana Beović, poroča STA. Kot je poudarila, kakršnokoli mešanje pripomore k širjenju okužb z novim koronavirusom. Mnenje skupine je, da se je smiselno zapreti državo za sorazmerno kratek čas in jo ob izboljšanju stanja spet sprostiti z ustreznimi ukrepi, dokler ne bo situacija bistveno boljša ali zaradi toplejših mesecev ali pa zaradi varnega in učinkovitega cepiva. 

Za ocenjevanje učinkovitosti ukrepov je po njenih besedah treba počakati vsaj dobrih deset dni ali raje kak dan več. Dodaja pa, da je v vmesnem času zelo neprijetno gledati naraščanje števila okuženih in se spraševati, ali so ukrepi ustrezni in zadostni, da bodo preprečili katastrofo, še poroča STA.