Hoteli so lahko odprti

Počivalšek zagotovil, da bo vlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

G.G.
21. 10. 2020, 12.06
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 12.47
Deli članek:

Ob rekordnih podatkih o številu novo okuženih s koronavirusom je pred oči javnosti stopil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo
Zdravko Počivalšek je izpostavil nekaj očitnega. Da je vsem v interesu, da tisti, ki delajo, delajo zdravi.

Na začetku je nanizal nekaj stavkov o nujnosti »vzdrževanja dobre kondicije gospodarstva in zagotavljanju najboljše kvalitete življenja glede na trenutne razmere, ki zahtevajo hitre in učinkovite rešitve.«

Počivalšek je vesel, da po njegovih podatkih še »nismo imeli resnih okužb v proizvodnji«, je pa ponovil, da se virus »širi toliko, kolikor mu s svojim ravnanjem dovoljujemo«.

Zadovoljen je povedal, da so vladi nakazali rešitev glede zagate koriščenje turističnih bonov. Ker se leto izteka, dopustovanje pa zaradi ukrepov praktično onemogočeno, ima vlada možnost, da podaljša veljavnost tako imenovanih vavčerjev za eno leto. »Zagotovo lahko rečem, da bo vlada podaljšala uporabo turističnih bonov za eno leto,« je optimističen minister za gospodarstvo.

Stop za kinematografe in gledališča

Predstavil je tudi natančnejše ukrepe, ki so tičejo odpiralnih časov in omejitev v določenih dejavnosti. V rdečih regijah, in le Obala še ni rdeča, so izjemoma dovoljene gostinske dejavnosti za zaposlene, bolnišnice in menze, dostava ter prevzem hrane in pijače.

Frizerski in kozmetični saloni lahko delujejo tako kot trgovine. Ena stranka na 20 kvadratnih metrov prostora, kjer pa je prostor manjši, je dovoljena le ena stranka.

Svojo dejavnost pa morajo z jutrišnjim dnem začasno zapreti kinematografi in gledališča, pod pogojem ena oseba na 20 kvadratnih metrov pa so lahko odprti galerije, muzeji, arhivi in knjižnice.

Kako bodo reagirali hoteli?

Sava Turizem, ki je največja ponudnica namestitvenih kapacitet na Bledu, je v teh dneh zaradi epidemiološke situacije v državi že začasno zaprla svoje svoje kapacitete na Bledu. Gostom omogoča brezplačno odpoved ali prestavitev rezervacije, poroča STA.

Ostaja pa na Bledu odprt Bled Rose hotel, so sporočili iz Turizma Bled, kjer vodstvu hotela čestitajo za vztrajnost in pogum. Kot je pojasnila prokuristka hotela, so se za ta korak odločili, ker pač nekdo na Bledu mora ostati odprt. Takšno odločitev so sprejeli tudi iz drugih razlogov, med drugim zato, da bi slovenski gostje imeli možnost sprostitve tudi v teh kriznih časih, ko ljudje, kot je povedala Kovačeva, potrebujemo sprostitev v mirnem, zdravem in varnem okolju.

V prihodnjih dneh v hotelu pričakujejo nove goste, med katerimi bodo tudi športniki na pripravah. "Goste zanima, kako je v hotelu poskrbljeno za varnost, predvsem tiste, ki k nam prihajajo za počitnice zanima tudi, ali imamo bazen, wellness in podobno", je povedala Kovačeva.

Ob tem je zagotovila, da je Bled Rose hotel, ki je bil pred kratkim povsem prenovljen, sprejel vse standarde za zagotavljanje varnega in zdravega bivanja. V postopku za pridobitev certifikata Varno in zdravo na dogodke pa dokazal, da izpolnjuje tudi kriterije Kongresnega urada Slovenije kot varno prizorišče in kot varen organizator dogodkov. 

Odprte na Gorenjskem denimo ostajajo tudi nočitvene zmogljivosti Hit Alpinee, ki je največji ponudnik namestitvenih kapacitet v Kranjski Gori. Kot so pojasnili, njihovi hoteli ostajajo odprti tudi jeseni, čeprav jih od slovenskih gostov lahko trenutno obiščejo le tisti, ki bivajo na področju gorenjske statistične regije.