Borna hrana, mobing nad zaposlenimi, ...

Direktor DSO Preddvor Matej Križanič podal odstopno izjavo

A.S. / Luka Tetičkovič
21. 10. 2020, 08.52
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 12.00
Deli članek:

Matej Jemec, sekretar gorenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je včeraj sporočil, da je po informacijah iz zbora delavcev direktor Doma starejših občanov Preddvor Matej Križanič podal odstopno izjavo.

STA
Matej Križanič, direktor DSO Preddvor, naj bi podal odstopno izjavo.

Križanič je v torek sklical zbor delavcev in zaposlenim povedal, da odhaja. Odstopno izjavo je podal svetu zavoda, ki se je z njo že seznanil. Kot je za STA povedala predsednica sveta zavoda Lidija Kos, bodo v skladu s poslovnikom najprej izpeljali postopek razrešitve, nato pa se lotili iskanja novega vodstva doma.

Jemec je navedel, da je odstopna uzjava dokaz, da "če ljudje stopijo skupaj (v tem primeru sindikat oz delavci, svojci in stanovalci) in povedo javnosti o neprimernih akcijah vodstva, ki se znotraj njihovih organizacijah dogajajo, je možno doseči premike. Zahvala gre predvsem nekaj pogumnim stanovalkam, ki so zagnale akcijo zbiranja podpisov o nevzdržni prehrani v domu. In sindikalnim borcem".

Zahvalil se je tudi županu Nakla Ivanu Megliču in sporočil, "da veliko izmed nekaj nad 30 zaposlenih, ki so v okoli 16 mesecev dolgem mandatu direktorja Križaniča dale odpoved, želijo priti nazaj. In punce res vas prosim da pridete nazaj, ker vas stanovalke in stanovalci zelo pogrešajo".

Spomnimo:

Kot smo razkrili, so se v DSO Preddvor v času, ko ga vodi Matej Križanič, razmere poslabšale tako za stanovalce kot za zaposlene.

Borna hrana

Med spremembami, ki jih je uvedel Križanič, je bil precedenčen prenos domske kuhinje na zunanjega izvajalca. DSO Preddvor je to uvedel kot prvi DSO v Sloveniji, čeprav so na negospodarnost te poteze takrat opozarjali sindikati. Na izredno nekakovostno hrano so s peticijo opozorili tudi oskrbovanci sami. "Meso je velikokrat nezapečeno. Včasih dobimo tri dni staro zelenjavno juho. Riž je napol kuhan in kaša prav tako. Velikokrat so bile juhe goste kot kak močnik, uporabljajo res veliko sode bikarbone, ribe vedno dobimo ocvrte s koruznim zdrobom. Zaseka je taka, kot da bi bila samo svinjska mast," nam je zaupala ena od oskrbovank. 

Mobing nad zaposlenimi

Zaposleni so s prenovo doma izgubili tudi nekatere svoje skupne prostore, Križaniču pa so očitali tudi samovoljne odločitve in mobing nad zaposlenimi. Kot je povzel Matej Jemec so se s prihodom novega direktorja sredi lanskega leta začeli pritiski na zaposlene s šikaniranji in podtikanji. Tako se je v dobrem letu dni v domu zvrstilo 28 odpovedi pogodb o zaposlitvi. Hkrati pa je direktor v domu zaposlil svoje kolege, zaposlil je novega pomočnika in najel pravnika. 

Oskrbovance naj bi nagovarjal k prepisu nepremičnin

Kot smo izvedeli od negovalk v DSO Preddvor, sta jim dva oskrbovanca med nego zaupala, da ju je Križanič nagovarjal k prepisu nepremičnine in ju v ta namen s svojim namestnikom Blažem Bilbanom tudi vozil po opravkih. Negovalke so svoje trditve podkrepile z navedbo, da so prejele navodilo, naj omenjena oskrbujejo višje po prioriteti kot ostale oskrbovance.Križanič je takrat zavračal očitke in zagotavljal, da ni nobenega od stanovalcev nagovarjal k prepisu nepremičnine

Trdil je celo, da teh dveh oseb (bratov, ki naj bi ju nagovarjal k prepisu nepremičnine) v domu ni. Križaniča smo takrat soočili s potrdilom odvetnika Tomaža Piska, da je od enega od bratov v hrambo prejel 9000 evrov in 170 švicarskih frankov. Pisk se je na naše poizvedbe odzval s pojasnilom, da ne more komentirati poslovnih odnosov s strankami; Križanič pa z molkom.