Na ulicah paradiralo nekaj protestnikov

VIDEO: "Policijska ura" prvič v zgodovini samostojne države, v Mariboru manjši "upor"

S.R.
20. 10. 2020, 21.44
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 22.15
Deli članek:

Do 6. ure zjutraj je treba ostati doma, razen če imate nujne opravke. Danes je namreč začela veljati omejitev gibanja v nočnem času.

Twitter/Zajem zaslonske slike
V Mariboru se policijski uri nekateri upirajo.

Kot je znano, je danes ob 21. uri začela veljati "policijska ura," tako imenovana omejitev gibanja v nočnem času, kar se je zgodilo prvič, odkar je Slovenija stopila na samostojno pot.

Vlada je z odlokom gibanje ljudi med 21. in 6. uro umejila, a uvedla nekatere izjeme, kot so odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog, dostop in nudenje storitev za nujne primere. 

Kot je včeraj pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se nujnih stvari ne da prepovedati, kar je nujno, bo torej mogoče. Je pa minister poudaril, da so te zadeve v pristojnosti policistov in pristojnih inšpektorjev, ki bodo spoštovanje odloka nadzorovali. Sicer verjame, da bo to preprosto kontrolirati, saj ne pričakuje, da bi se na ulicah in trgih ponoči znašlo veliko Slovencev, ti naj bi bili večinoma doma. Je pa dejal, da bo treba okrepiti policijske enote v nočnem času.

V Mariboru nekaj protestnikov

Kot kaže, se je v Mariboru našlo nekaj upornikov. Kot poroča časnik Večer, se je namreč na Glavnem trgu zbralo med 70 in 100 protestnikov. Med protestniki naj bi prišlo tudi do verbalnega spopada. Ko so se policisti približali skupini, je bilo iz vrst protestnikov slišati vzklike Strnimo vrste, Vemo, da tega nočete početi, Preberite si ustavo, Mi vas plačujemo ter Policijska ura ni rešitev.Slovenski premier Janez Janša na njimi ni navdušen. "Vse, ki se norčujejo iz zelo resne situacije #Covid_19, nasprotujejo nujnim ukrepom za zmanjšanje stikov in posledično okužb ter MSM, ki to razpihujejo, ponovno pozivamo k treznosti in odgovornosti. Ogrožate zdravje in življenja. Današnje št. okužb je rekordno. Ukrepi so nujni.," je zapisal na twitterju. Ob približno 22. uri so se protestniki sicer razšli.

Slovenska tiskovna agencija medtem poroča, da so ulice v Ljubljani bolj ali manj prazne. Še okoli 21. ure je bilo mogoče srečati precej avtomobilov, na avtobusnih postajah so ljudje čakali avtobuse, ki še vozijo. A po 21. uri so se ulice popolnoma izpraznile in srečati ni mogoče nikogar, z izjemo nekaj novinarjev in fotoreporterjev ter policistov.