prehodi državnih in regijskih meja

Polet v tujino? Poslovna pot ali pomoč družinskemu članu da, dopustovanje ne

A.S.
20. 10. 2020, 20.46
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 21.30
Deli članek:

Za prehajanje državnih meja veljajo enaka pravila kot za prehode med statističnimi regijami.

Bobo
Turistična rezervacija v tujini ne bo zadoščala za prehod meje.

Kot je znano, je prehod med statističnimi regijami prepovedan, razen v primeru izjem. Izhod iz regije je tako možen za delo, opravljanje gospodarske, gozdarske in podobne dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje in premoženje, pomoč ostarelim, dostop do zdravstvenih storitev ali lekarn, za nujne primere ter izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih, upravnih in drugih organov ali za oskrbo oseb s posebnimi potrebami.Izjema je tudi dostop do posesti ali objektov v drugih statističnih regijah, kamor se lahko odpravijo vsi člani gospodinjstva.

Meja statističnih regij ni več mogoče prečkati niti zaradi koriščenja turističnih rezervacij. Še naprej pa je mogoče koristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji.

"Ležanje na soncu ni nujno opravilo"

Tranzit preko Slovenije se sicer ne ustavlja, kašne pa pravzaprav so možnosti prehajanja državne meje? "Če imate v tujini nepremičnino, zemljišče, ki ga morate v teh dneh oskrbeti, nekaj nujno narediti, je za člane gospodinjstva prečkanje meje možno," je že včeraj pojasnil notranji minister Aleš Hojs, ob tem pa poudaril, da ta izjema ni namenjena dopustovanju na Hrvaškem. "Ležanje na soncu ni nujno opravilo," je dodal.

Let v drugo državo? 

Četudi je letališče v isti regiji, v kateri smo, let predstavlja prečkanje regijske meje, še poroča RTV Slovenija.

Ker za prehajanje državnih meja veljajo enaki pogoji kot za prehajanje meja statističnih regij, je treba tudi za polet v tujino izpolnjevati eno od izjem, naj bo to na primer poslovna pot ali družinski član, ki potrebuje vašo pomoč. To pomeni, da vam rezervacija v turističnih namestitvah v tujini ali letalska vozovnica ne bosta omogočili prehoda iz regije, so za nacionalno RTV Slovenija so pojasnili na Ministrstvu za zunanje zadeve. Kako dokazati, da družinski član, ki živi v tujini, potrebuje našo pomoč? Mirjana Vertič Gotal z MNZ-ja je za omenjeni portal pojasnila, da ima sorodnik "verjetno kakšen izvid od zdravnika, dobiva zdravila na recept, na telefonu lahko pokažemo fotografijo njene osebne izkaznice, kjer se vidi, kje je doma". Namesto tega nam lahko sorodnik priskrbi fotografijo svojega osebnega dokumenta in izjavo, da se izognemo "gori zdravstvenih papirjev".