od vrhunskega športnika do obtoženega korupcije

Nekdanji as se ne čuti krivega korupcije

S.S.
20. 10. 2020, 21.00
Deli članek:

Nekdanji smučarski skalalec Primož Ulaga ne priznava, da bi kot predsednik smučarske zveze od naših najboljših skakalcev terjal deleže od njihovih sponzorskih pogodb. »Šport ima svoje principe. Sponzorji, agenti, menedžerji, odvetniki, vse gre z roko v roki,« je dejal.

Svet24
Primož Ulaga poudarja, da ni nikoli nikogar izsiljeval, kot je navedeno v obtožnici.

Včeraj je bil za 58-letnega podjetnika na ljubljanskem okrožnem sodišču izpeljan predobravnavni narok, na katerem očitkov ni bil pripravljen priznati. Tožilka Petra Vugrinec sicer brez kaznovalnega predloga.

»Ne počutim se krivega,« je na vprašanje sodnice Ane Testen, ali prizna krivdo, odvrnil Ulaga. »To se skoraj nihče,« mu je odgovorila Testenova. »Ne priznam,« je bil potem bolj jasen Ulaga. »Nikoli nisem od nobenega nič zahteval. Nikoli nisem izsiljeval, kot se to bere v obtožnici,« je še poudaril.

Grozi mu do pet let zapora

Tožilstvo mu namreč očita štiri kazniva dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, za kar je zagrožena kazen od treh mesecev zapora do petih let. Obtožnica se nanaša na dogajanje izpred sedmih oziroma osmih let, ko naj bi Ulaga kot predsednik slovenske smučarske zveze iskal osebne sponzorje za takrat naše najboljše smučarske skakalce, Jurija Tepeša, Roberta Kranjca, Petra Prevca in Andraža Pograjca, potem pa od njih še terjal svoj delež od teh pogodb. Tepeš, Kranjec in Prevc v to niso privolili, mu je pa v enem primeru Pograjc dal na roke v gotovini 500 evrov, pomočnika trenerjev skakalcev Nejc Frank in Janez Grilc pa skupaj 625 evrov.

Revija Zvezde
Primož Peterka naj bi izpovedal, da je Ulaga kot predsednik zveze deloval po črki zakona.

Očitki zastarajo julija 2023

Zagovornik obtoženca Aljoša Dežman je sodišču predlagal neposredno zaslišanje nekdanjega skakalca Primoža Peterke, smučarske tekačice Petre Majdič in strokovnega sodelavca Jožeta Klemenčiča. Ti bodo po besedah odvetnika Dežmana izpovedali, da je bilo delovanje Ulage zakonito in ne na način, kot je opisan v obtožbi. »Šport ima svoje principe. Sponzorji, agenti, menedžerji, odvetniki, vse gre z roko v roki,« je ob tem pojasnil Ulaga. Tožilstvo je vztrajalo pri dokaznih predlogih v obtožnici, Ulagi bo sodil senat, kdaj se bo začela glavna obravnava z zagovorom obtoženca, pa bo sodnica Ana Testen še določila. Tožilka Vugrinčeva je predlagala, da se roki glavnih obravnav čim prej določijo, saj zgodba sega v leto 2013, zastaralni rok za očitana kazniva dejanja pa je deset let.