NOV INCIDENT v DSO Preddvor

Pretep med starostniki: »Vse jim uhaja izpod nadzora«

Luka Tetičkovič
21. 10. 2020, 06.47
Deli članek:

Oskrbovanko DSO Preddvor so sprejeli na urgenco zaradi zlomljene roke in poškodb glave. Njen skrbnik se sprašuje, kako je mogoče, da so dementni in stari ljudje brez nadzora, medtem ko direktor dopustuje.

Osebni Arhiv
Oskrbovanci so bili v DSO Preddvor brez nadzora. V pretepu je ena od njih utrpela domnevno hujše poškodbe.

Poklical nas je občan, ki ima v Domu starejših občanov (DSO) Preddvor teto. Pravi, da so jo s še nekim drugim oskrbovancem pustili brez nadzora. Prišlo je fizičnega obračuna, gospa je utrpela poškodbe glave in zlom roke na dveh mestih, in odpeljali so jo v UKC Ljubljana.

»Gor jim vse uhaja izpod nadzora, vsi vemo, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Če so ljudje dementni in bolni, bi morali biti pod nadzorom. Zakaj je do tega prišlo, naj oni razložijo,« je vznemirjen gospod, ki so ga v DSO Preddvor napotili na civilno tožbo zoper storilca, in dodaja: »Rekel sem, kaj bom tožil, vi bi morali poskrbeti zanjo. Ona bi morala biti pod 24-urnim nadzorom!«

»Dva dni je bila v sivi coni,« opisuje težave, ki jih ima, ker gospe v bolnišnici ne morejo obravnavati kot le poškodovane, ampak tudi kot potencialen vnos okužbe z novim koronavirusom. »Za sabo ji niso dali proteze, dvakrat so jo že izgubili iz malomarnosti,« pravi.

»Dali so jo v sivo cono, v neko garderobo. Katastrofa od katastrofe,« dodaja skrbnik oškodovanke, ki ni bil zadovoljen z odzivom direktorja DSO Preddvor Mateja Križaniča. Ta je bil takrat s svojim najožjim domskim osebjem ravno na izletu z enim od avtodomov, ki so bili sprva zamišljeni kot rdeča cona, v kateri bi karanteno preživljalo domsko osebje.

Osebni arhiv bralca
Medtem ko so drugi DSO-ji kapacitete za rdečo cono iskali v praznih hotelskih sobah, so v DSO Preddvor za ta namen pridobili dva avtodoma. V teh so nameravali urediti prostore za okuženo osebje.

V času incidenta je bil z osebjem na izletu

»Avtodomov nismo najeli, temveč nam jih je v brezplačen najem dalo podjetje Soles, d. o. o., za potrebe zaposlenih v tako imenovani rdeči coni. Ker smo večino zahtev, ki jih prinese rdeča cona, uspeli izpolniti znotraj domskih kapacitet, smo se dogovorili, da en avtodom vrnemo. Ker je vrnitev sovpadala z našim dopustom, sem avtodom, ki ga ne potrebujemo, najel osebno in imam za to tudi izstavljen račun, ki ga bom poravnal na dan valute,« nam je pojasnil direktor DSO.

Zaradi incidenta je sicer morala posredovati policija. »Policisti so prejšnji teden v enem primeru obravnavali nastanek telesnih poškodb pri osebi v socialnovarstvenem zavodu. Po prvih podatkih gre za lahke telesne poškodbe. Prijava je bila podana proti oskrbovancu zavoda,« so nam potrdili na Policijski upravi Kranj in dodali, da postopek še poteka. Zaradi novih ugotovitev o zlomu roke naj bi se poškodba prekvalificirala v težjo.

Direktor incident obžaluje 

»Do posredovanja policije v DSO Preddvor je na osnovi prijave naše zaposlene res prišlo. Moja odsotnost s samim dogodkom nima povezave oziroma bi do dogodka verjetno prišlo tudi, če bi bil prisoten v DSO Preddvor. Potrdim lahko, da so stanovalko odpeljali v UKC Ljubljana. Sam incident globoko obžalujem in upam, da bo stanovalka kar najhitreje okrevala,« je Križanič odgovoril na naše poizvedbe.