obtožbe nezakonite razdelitve zaščitne opreme

Kaj je botrovalo sporu med Toninom in Počivalškom?

P.C., V.V., / necenzurirano.si
20. 10. 2020, 20.05
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 20.58
Deli članek:

Ministrstvo Zdravka Počivalška obtožuje ministrstvo Mateja Tonina, da je po koncu prve epidemije nezakonito razdeljeval zaščitno opremo iz skladišč.

STA
Je ministrstvo Mateja Tonina po koncu prve epidemije nezakonito razdeljevalo zaščitno opremo iz skladišč?

Medtem ko je vlada Janeza Janše v nedeljo zvečer ponovno razglasila epidemijo, se spet zatika z dobavo zaščitne opreme. Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi Tomi Rumpf, namreč še vedno ni nabavil strateških zalog. A to še zdaleč ni edina težava, ki so jo imeli z zaščitno opremo v zadnjih tednih v vladi.

Dokumenti, ki smo jih pridobili na Necenzurirano.si, razkrivajo, da se je zaradi mask, rokavic in druge opreme že v začetku septembra vnel spor med ministrstvoma, ki ju vodita Zdravko Počivalšek (gospodarstvo) in Matej Tonin (obramba). Počivalškovo ministrstvo je obtoževalo Toninovo ministrstvo, da je po preklicu prve epidemije nezakonito razdeljevalo zaščitno opremo iz skladišč uprave za zaščito in reševanje. Na zavodu za blagovne rezerve, ki je zadolženo zagotavljati opremo za zdravstvene ustanove, tako dolgo časa niso vedeli, koliko mask in druge je opreme je sploh še v skladiščih. Prav tako ne, komu jo je uprava za zaščito in reševanje razdelila.

Želeli so delati inventuro, a je niso smeli

Začetek spora sega v poletje. Takrat so se na zavodu za blagovne rezerve odločili opraviti inventuro opreme, ki je formalno njegova last. A tega jim, kot razkrivajo dokumenti, v upravi za zaščito in reševanje, ki spada pod ministrstvo za obrambo, niso dovolili. O tem je zavod takoj obvestil Počivalška, ki je o tem poročal vladi.

»Uprava za zaščito in reševanje je vso zaščitno opremo, ki jo je razdeljevala po 1. juniju, razdeljevala brez vednosti zavoda. Celo več, uprava ni dovolila, da bi zavod preostalo zaščitno opremo odpeljal v lastno skladišče in izvajal inventure,« piše v pripombah ministrstva za gospodarstvo na gradivo, ki je bilo podlaga za ureditev pravnega statusa zaščitne opreme. To vprašanje so na zavodu želeli urediti tudi zato, ker je zavod uveljavljal odbitek za plačilo davka na dodano vrednost (DDV). To pa bi lahko storil le, če bi opremo razdelil brezplačno. Za to zavod ni imel dokazov, saj niti ni vedel, kdo vse je opremo iz skladišča v Rojah dobil.

Predstavniki obeh ministrstev so se takrat dogovorili za sestanek, na katerem očitno niso našli rešitve. Že pred tem je namreč uprava za zaščito in reševanje začela deliti opremo. Prva se je postavila v vrsto Slovenska vojska (SV).

Kaj vse si je iz skladišč vzela vojska

STA
Zdravko Počivalšek

Po podatkih, ki so nam jih na našo zahtevo posredovali z ministrstva z obrambo, je vojska sredi avgusta, ko epidemiološke razmere v državi še niso bile kritične, iz skladišča v Rojah prevzela pol milijona higienskih mask brez standarda, 108.000 mask IIR, 6000 pralnih mask, petsto zaščitnih plaščev, šeststo vizirjev, 12.000 zaščitnih rokavic in 18.000 zaščitnih kombinezonov, kar je četrtina vseh kombinezonov v državnih zalogah. Dodatno opremo, med drugim 30.000 kosov zaščitnih rokavic, je iz skladišča vozilo tudi obrambno ministrstvo.

Vse to se je dogajalo v času, ko epidemija ni bila več veljavi. To je pomenilo, da uprava za zaščito in reševanje ni imela več pristojnosti za razdeljevanje opreme. A to ni bila edina težava. Brez opreme so namreč na račun vojske ostale zdravstvene ustanove. Medtem ko je uprava za zaščito in reševanje delila opremo v lasti zavoda, sta mu propadla kar dva razpisa za obnovo zaščitne opreme za bolnišnice, zdravstvene domove in domove za starejše občane. Tretji, največji razpis se je končal v petek. Danes je že jasno, da zavodu med obema epidemijama ni uspelo popolniti zalog. Opreme, ki jo je že kupil, pa ni mogel dobiti nazaj, je razvidno iz dokumentov.

Po kakšnih kriterijih so na upravi za zaščito in reševanje torej delili opremo? Jo je dobil vsak, ki je poklical na upravo za zaščito in reševanje, ali ne? »Subjekti so v vseh primerih posredovali vlogo po zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katerim je urejena pomoč med izvajanjem zaščite, reševanja in pomoči,« poudarjajo na ministrstvu za obrambo.

Dobili so jo domovi za starejše občane, v katerih se je med prvimi pojavil novi koronavirus (Hrastnik, Maribor), osnovnim šolam pa je uprava razdelila higienske maske brez standarda. Med prejemniki te opreme so bili tudi urad predsednika republike, generalni sekretariat vlade, protokol in druge institucije, le bolnišnice in zdravstveni domovi ne.

So opremo delili nezakonito?

Kakšna je bila pravna podlaga za takšno početje? »Povezana je z namenom nabave opreme, izhaja pa tudi iz predpisov, ki urejajo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,« odgovarjajo na ministrstvu za obrambo, kjer se sklicujejo na zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

»Izdaja opreme je odvisna od različnih dejavnikov. V primeru nalezljive bolezni covid-19 so to na primer lokalni izbruhi, posamezna žarišča, višje število hospitaliziranih oseb in oseb na intenzivni negi ter dejstvo, da organi na državni in lokalni ravni za svoje delovanje niso uspeli zagotoviti zaščitne opreme v načrtovanem obsegu v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),« so pojasnili na ministrstvu. V juniju so na upravi za zaščito in reševanje reorganizirali tudi logistiko in zamenjali vodjo skladišča v Rojah. To funkcijo je prevzel Erik Pagon.

Na obrambnem ministrstvu so dodali, da je uprava za zaščito in reševanje »v luči dobrega gospodarja vseskozi spremljala stanje izdanih zaščitnih sredstev in stanje zalog zaščitnih sredstev«. O tem naj bi sproti obveščala zavod za blagovne rezerve, čeprav je iz vladnih gradiv mogoče razbrati drugačno sliko. V začetku meseca naj bi obe ministrstvi v sporu vendarle dosegli dogovor. Kakšnega, na ministrstvu za obrambo ne razkrivajo.