kolumna

Mihova ojstrica: Nacionalna sramota predsednika vlade

Mihael Korsika
20. 10. 2020, 20.20
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 21.37
Deli članek:

»STA je nacionalna sramota,« pravi premier Janša, ki se je oprl na primerjavo dolžine vesti Slovenske tiskovne agencije ob uradnem začetku gradnje daljnovoda Cirkovce–Pince in dolžine intervjuja z raperjem Zlatkom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ugotovitev, da je intervju daljši od vesti, STA pač piše vesti, lahko preseneti le popolnega napoznavalca medijev in medijskih zvrsti, kar pa premier prav gotovo ni, saj se je že zgodaj v mladosti, še v komunističnih časih, spoznal z delovanjem medijev. Bil je odgovorni urednik mladinskega občinskega glasila, pisal je članke ze Delo, Tribuno, Mladino, sodeloval je pri urejanju posebnih prilog Mladine, kasneje pa pisal tudi za Časopis za kritiko znanosti. Pri njegovem mešanju hrušk in jabolk gre tako za še eno izmed načrtnih manipulacij.

Sašo Švigelj
Mihael Korsika, novinar

Nacionalna sramota je politik, ki je v družbi in politiki izkopal tako globok prepad, da nekatere opozicijske stranke niti ne komunicirajo več z največjo vladno stranko. Čeprav so imeli poslanci SDS ob imenovanju vlade polna usta sladkih besed o sodelovanju, njihovi strankarski mediji zlivajo gnojnico po vsakem, ki javno izrazi kritiko. Vsak lahko postane sovražnik številka ena. Nič bolje, še slabše je na družbenih omrežjih.

Nacionalna sramota je, da se za mediatorja ne ponuja predsednik države Borut Pahor, ki zatrjuje, da je predsednik vseh ljudi, torej tudi tistih potencialnih sovražnikov številka ena, temveč predsednik tretje najmočnejše vladne stranke, NSi. Da se Pahor ne ponuja za mirovnega posrednika, je vsaj malce nenavadno, saj bi mu objava fotografije njega kot mediatorja najverjetneje prinesla kakšnega novega sledilca ali pa vsaj nekaj več všečkov tisti dan. Morda pa predsednik republike že pripravlja nadgradnjo, mediacijo, ki bo potekala v madžarskem jeziku.

Nacionalna sramota je, da je predsednik vlade vzel državo za talca in do zadnjega odlašal s predlogom za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Nekdanja predsednica Desusa je še danes prepričana, da bi ji kot visoki funkcionarki morale pripadati nekatere finančne ugodnosti tudi v zasebnem življenju, medtem ko je bil poslanec LMŠ prisiljen odstopiti zaradi ukradenega sendviča. Razlog za premierjevo zavlačevanje je v želji, da ranjeni Desus spravi na raven propadle SMC, ki v javnosti nima nobene podpore več. Največjo škodo je Desusu povzročil prav z ohranjanjem Pivčeve na položaju. Če se premier tako obnaša do svojih koalicijskih partnerjev, torej političnih prijateljev, ni čudno, da se opozicija sploh ne pogovarja z njim in njegovo stranko. Manevri okoli Desusa imajo le en namen, očistiti politični prostor, da bo najnovejši najboljši prijatelj stranke SDS, to je SLS, imel lažje delo pri vrnitvi v državni zbor, katerega delo podrobno pokriva tudi STA.

Mediju, ki je pod okriljem takratnega ministra za informiranje Jelka Kacina nastal pet dni pred razglasitvijo samostojnosti in je odigral bistveno vlogo pri obveščanju tuje javnosti o dogajanju v Sloveniji, želi premier s spremembo medijske zakonodaje natakniti uzde. Mediju, ki piše agencijske vesti. Morda bi bilo premierju ljubše, če bi urednik in novinar pri njem preverila, kakšno dolžino prispevka pričakuje, a se je to dogajalo v nekih drugih časih, ki jih sam tako rad kritizira.