Razkol v družbi

Osip nadzornikov Telekoma, odhajajo predsednik Šabeder in dve članici

S.R./STA
19. 10. 2020, 19.20
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 19.35
Deli članek:

Odstopili so trije člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije - njegov predsednik Aleš Šabeder ter članici Barbara Cerovšek Zupančič in Bernarda Babič.

STA
Šabeder je štiriletni mandat v nadzornem svetu Telekoma Slovenije nastopil 5. junija letos

Vzrok za ostope naj bi bile trenutne razmere v nadzornem svetu družbe, Šabeder je v odstopni izjavi zapisal, da zaradi trenutnih razmer in nesoglasij ne more več opravljati svojih dolžnosti z zadostno mero dolžne skrbnosti nadzornika ter je nadaljevanje dela kot predsednika in člana nadzornega sveta zanj nemogoče. Zato se je odločil podati nepreklicno odstopno izjavo. 

Ob tem je nekdanji minister za zdravje dodal, da v izogib škodnim posledicam za družbo in posledično odškodninski odgovornosti članov nadzornega sveta pričakuje enako ravnanje tudi preostalih nadzornikov, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma Slovenije. 

Cerovšek Zupančičeva iz Deželne banke Slovenije pa je zapisala, da zaradi trenutnih razmer v nadzornem svetu družbe ne more več opravljati svojih dolžnosti z zadostno mero dolžne skrbnosti nadzornika. Nekaj pozneje so iz Telekoma sporočili, da je iz nadzornega sveta odstopila tudi Bernarda Babič, sicer zaposlena na Slovenskih železnicah. Vsi trije odstopajo z dnem imenovanja nadomestnega oziroma novega člana nadzornega sveta na skupščini družbe. 

Razklan nadzorni svet

Šabeder je štiriletni mandat v nadzornem svetu Telekoma Slovenije nastopil 5. junija letos, potem ko se je mandat iztekel predstavniku SDH med nadzorniki Dimitriju Marjanoviću. Poleg njega, Babičeve in Cerovšek Zupančičeve sta v nadzornem svetu Telekoma Slovenije kot predstavnika kapitala še Barbara Kürner Čad in Igor Rozman

Po informacijah Radia Slovenija je bil nadzorni svet v času Šabedrovega vodenja razklan, Šabeder pa naj formalno niti ne bi podal predloga za menjavo v upravi podjetja, ki jo vodi Tomaž Seljak. Je pa naročal izredne revizije zaradi raznih anonimk. 

Šabedru naj bi očitali slabo vodenje nadzornega sveta ter vnašanje razdora med njegove člane, zato naj nadzorni svet ne bi užival zadostnega zaupanja. Ena od anonimk proti njemu pravi, da se je želel sam zavihteti na položaj predsednika uprave, zato je slišati ugibanja, da si želi z umikom iz nadzornega sveta dejansko tlakovati pot na vrh družbe, je še poročal radio.

Časnik Finance pa na svojih spletnih straneh poroča, da se je zdaj odprl prostor za nova kadrovanja v nadzornem svetu večinsko državne družbe, saj se bo lahko skupščinska točka po potrebi širila tudi z morebitnimi novimi odpoklici oziroma menjavami. Skupščino naj bi sklicali še letos, čeprav ni jasno, kako, saj pravne podlage za elektronske skupščine (še) ni, dodaja.