Slovenija

Zdravniki želijo imuniteto pred kazenskimi in civilnimi tožbami

STA
19. 10. 2020, 15.08
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 15.11
Deli članek:

Slovensko zdravniško društvo poziva vlado, da po zgledu iz tujine podeli izvajalcem zdravstvenih storitev začasno imuniteto pred kazenskimi in civilnimi tožbami, ki bi lahko sledile nepopolni oskrbi v času izrednih zdravstvenih razmer.

Bobo
Fotografija je simbolična

Kot so danes sporočili iz zdravniškega društva, so na petkovi letni skupščini zdravniki s primarne, sekundarne in terciarne ravni z različnih zornih kotov predstavili spremembe, ki jih je povzročilo obravnavanje vse večjega števila bolnikov s covidom-19. Zmanjkuje zdravnikov in medicinskih sester, bojijo se, da bo ob tej dinamiki rasti epidemije premalo intenzivnih postelj z ustrezno izobraženimi timi, so zapisali.

"Izkušnje iz sveta kažejo, da pride do večjih varnostnih tveganj, ko so kapacitete zdravstvenih sistemov presežene, kar se nam trenutno dogaja v Sloveniji," so dodali. Pri tem so opozorili, da so zdravniki in njihovi sodelavci preobremenjeni, pojavlja se izgorelost, upada motiviranost in kljub delovanju v dobri veri narašča verjetnost, da vseh bolnikov ne bo možno niti optimalno niti pravočasno oskrbeti.

V Slovenskem zdravniškem društvu izpostavljajo, da je opravljanje zdravniškega poklica poslanstvo in da se zdravniki zavedajo svoje odgovornosti, a bolezni še ne poznamo dovolj, učinkovitih zdravil in cepiv še nimamo, zdravstveni sistem pa je bil podhranjen že pred epidemijo, zato lahko v stiski ob omejenih resursih reagirajo zmotno.