Noč se začne ob devetih

Potrjeno: vlada že sprejela policijsko uro in omejitev zbiranja na šest oseb! Kakšne so izjeme?

G.G.
19. 10. 2020, 11.36
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 13.09
Deli članek:

Ni več možnosti prehajanja iz regije v regijo, je z rahlo zamašenim nosom predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Bobo
Fotografija je simbolična.
Vlada prepoveduje vse prireditve, maše, poroke. Povsod po Sloveniji.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je najprej pohvalil državljane v rdečih statističnih regijah (Slovenija namreč regij nima), ki pridno nosijo zaščitne maske tudi na prostem. Kmalu zatem je najavil tako imenovano policijsko uro, ki vstopa v veljavo s torkom ob 21. uri. V naslednjih 30 dneh bo torej "druženje omejeno na šest oseb, od 21.00 do 6.00 pa bo veljala omejitev gibanja, prehajanje med regijami pa ne bo več dovoljeno."

Podrobnosti je predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Spremembe odloka

Kot je dejal, je vlada v jutranjih urah že sprejela spremembe odloka. Kar pomeni, da začne jutri ob 21. uri veljati začasna omejitev gibanja v nočnem času, in sicer od 21. ure zvečer do 6. ure zjutraj. Ugotovitve namreč kažejo, da je veliko število okužb posledica zasebnega druženja v nočnem času. Poudaril je, da (uradno) ne gre za policijsko uro, saj so omejitev sprejeli na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Izjeme so, in sicer prihod na delo oziroma prihod z dela, odprava neposredne nevarnosti za ljudi in premoženje ter dostop do katerihkoli nujnih storitev. Ali bo izjema veljala tudi za sprehajalce psov, kot je to v Parizu, še ne vemo.

Od polnoči dalje je zbiranje na prostem znižano z deset na šest oseb, izjema je vezana le na družinske člane. Če je v družini več kot šest oseb, se te lahko gibajo skupaj. Prav tako so od jutri prepovedani shodi, prireditve, verski obredi, poroke – vse, kar je do današnjega dne v oranžnih regijah še mogoče. 

Prehajanje med statističnimi regiji ni več mogoče, tudi iz oranžne v rdečo ne. Oranžna je sicer le še ena statistična regija, in sicer obalno-kraška regija. Vlada je nadalje zmanjšala tudi število izjem, ki veljajo pri prehajanju med statističnimi regijami. Tako bo izhod iz regije možen le še za "delo, opravljanje gospodarske, gozdarske in podobne dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje in premoženje, pomoč ostarelim, dostop do zdravstvenih storitev ali lekarn, za nujne primere ter izvajanje nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih, upravnih in drugih organov ali za oskrbo oseb s posebnimi potrebami". Izjema bo tudi dostop do posesti ali objektov v drugih statističnih regijah, kamor se lahko odpravijo vsi člani gospodinjstva.

Tranzit preko Slovenije se sicer ne ustavlja.

Kazni za kršenje odloka bodo relativno visoke: kot je dejal Hojs, od 400 do 4000 evrov. Hojs je plastično opisal primer, če bi policist Prekmurca zalotil v Ljubljani po 21. uri: »Če vas v Ljubljani po 21. uri zaloti policist in ste na primer iz Prekmurja, boste dvakrat kršili odlok.«