»Ni trenutek za črkobralstvo«

Razglasitev epidemije? Kacin pojasnil, da bo državljane danes nagovoril premier Janša …

S.R.
18. 10. 2020, 15.25
Posodobljeno: 18. 10. 2020, 17.11
Deli članek:

Danes zvečer se bodo sestali svetovalna skupina za covid-19 in predstavniki vlade. Odločili bodo, kako naprej.

Primož Lavre/Reporter
Jelko Kacin pravi, da moramo biti vsi del rešitve in ne del problema.

O zadnjih podatkih glede epidemiološke slike v Sloveniji smo že poročali. Ponovimo, da je bilo včeraj ob 3765 testih potrjenih 726 novih primerov okužbe, danes pa bolnišnično oskrbo potrebuje 265 bolnikov, od tega 49 na enotah za intenzivno nego. Za prvi dnevnik na TV Slovenija je danes znova spregovoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, ki je pojasnil, da se bodo zvečer sestali svetovalna skupina in predstavniki vlade. 

Glede morebitne razglasitve epidemije je pojasnil, da smo nekatere ukrepe iz tako imenovane rdeče faze, torej faze, za katero je predvidena razglasitev epidemije, že tako ali tako sprejeli in jih že izvajamo. Zvečer bo šlo predvsem za delovni posvet in pregled, kaj vse je pripravljeno in ali slučajno še kaj manjka, je dejal vladni govorec, ki se tokrat ni oglasil iz studija, kot smo ga vajeni, temveč se je glede na zelenje, ki ga je obdajalo, nedeljsko opoldne odločil izkoristiti za odhod v naravo. Pametno in zdravo. 

Kako smo se pripravili?

Kacin je dodal, da je treba na podlagi spoznanja, ki so ga evropski voditelji delili prejšnji teden v Bruslju, proučiti, ali lahko v naših načrtih pripravimo še kakšen dodaten ukrep, ki nam bi omogočil, da v naslednjih dneh zmanjšamo pritisk na bolnišnice. Na drugi strani je treba pregledati, koliko je naš zdravstveni sistem napredoval v času, odkar je vlada zahtevala, da se pripravijo načrti za povečanje števila postelj za drugi val epidemije. Šlo naj bi za konkreten pregled pri posameznih izvajalcih, pri čemer se največ pričakuje od ministrstva za zdravje, ki bo moralo predstaviti, kaj je bilo pripravljenega. Vlada bo nato na podlagi tega odločila, kaj je treba storiti. 

Vladni govorec je še napovedal, da bo slovenski premier Janez Janša še pred začetkom seje nagovoril državljane in pojasnil trenutne razmere. Medtem bo razširjena operativna skupina verjetno kar nekaj časa pripravljala spremembe in dopolnitve že sprejetih načrtov. »Ne pričakujem, da bi že danes razglasili epidemijo,« je še dejal in dodal, da pa bi se to lahko zgodilo v naslednjih dneh. Poudaril je, da je trenutno najpomembneje, da se ljudje zavedajo, da so del rešitve in da ne smejo biti del problema. Delodajalce je znova pozval, naj, če je to le mogoče, organizirajo delo od doma oziroma na daljavo. Obrnil se je tudi na vse tiste, ki so bili obveščeni o pozitivnem testu, pa morda še niso dobili karantenske odločbe. Pozval jih je, naj se na nek način izločijo, ostanejo doma, se ločijo od svojih družinskih članov in tudi njih ne pošiljajo na delo. »Ni trenutek za črkobralstvo, za spraševanje, kdaj je kdo prinesel kakšno odločbo. Zdaj je treba zamejiti to širjenje, ker sicer naš zdravstveni sistem tega ne bo zdržal,« je zaključil Kacin.