Sprememba

Janševa vlada Pivčevi podarila policijsko varstvo

R.T.
17. 10. 2020, 09.59
Posodobljeno: 17. 10. 2020, 11.46
Deli članek:

Nekdanjo predsednico stranke DeSUS Aleksandro Pivec bo še tri mesece po prenehanju funkcije podpredsednice vlade varovala policija.

Bobo
Pivčevo bo kot nekdanjo podpredsednico vlade varovala policija.

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je na nedavni seji sprejela spremembo Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija. Tako ta uredba v 7. členu zdaj vključuje tudi nekdanjega podpredsednika vlade. 

Policija je po tretji stopnji varovanja (uredba sicer določa štiri stopnje varovanja) doslej varovala predsednika državnega zbora, podpredsednika vlade, ministra za zunanje zadeve, ministra za obrambo, ministra za notranje zadeve, kandidata za predsednika države, ki je izvoljen za funkcijo predsednika republike, v času od uradne razglasitve izida volitev do prevzema funkcije predsednika republike, nekdanjega predsednika države en mesec po prenehanju opravljanje funkcije ter nekdanjega predsednika vlade še en mesec po prenehanju funkcije. Vlada je zdaj v uredbo dodala še nekdanjega podpredsednika vlade, v primeru predsednika in podpredsednika vlade pa mesec dni varovanja po prenehanju funkcije spremenila v tri mesece. 

Uredba sicer določa tudi, da se lahko oseba »za čas zasebnega potovanja ali drugih osebnih razlogov pisno odpove osebnemu varovanju. O tem seznani policijo najmanj sedem dni pred datumom želene odpovedi varovanja.« Temu je vlada na seji dodala besedilo, da se lahko oseba v nujnih primerih »ustno odpove varovanju tudi v roku, ki je krajši od sedem dni, kar policija evidentira. Oseba, ki se začasno odpove osebnemu varovanju, je varovana z drugimi ukrepi varovanja.« 

Zaradi Pivčeve?

Vlada je spremembo vnesla tudi v 8. člen uredbe, ki določa četrto stopnjo varovanja. Tako se zaradi podaljšanja trajanja varovanja tretje stopnje z enajstih na devet mesecev skrajša varovanje nekdanjega predsednika vlade po četrti stopnji. Tudi v tem delu je odslej vključen nekdanji podpredsednik vlade.

Spomnimo, Aleksandra Pivec, zdaj že nekdanja predsednica stranke DeSUS in nekdanja podpredsednica, je po večmesečnih zdrahah v stranki na začetku meseca vendarle odstopila tudi s položaja ministrice za ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tekoče posle je sicer opravljala do imenovanja novega ministra. Poslanci so nato v četrtek podprli kandidaturo Jožeta Podgorška za novega kmetijskega ministra.