Vsak dan je dragocen

Beovićeva o novih ukrepih: Na učinek ni smiselno čakati, čim prej je treba dodatno zaostriti

S.R.
17. 10. 2020, 07.57
Posodobljeno: 17. 10. 2020, 11.47
Deli članek:

Pri tako hitremu širjenju virusa je vsak dan dragocen, je pojasnila Bojana Beović.

Bobo
Nas zopet čakajo prazne ulice?

Vlada je v boju proti epidemiji novega koronavirusa v teh dneh sprejela precej strožje ukrepe, s katerimi želi preprečiti nadaljnje širjenje okužb, a nas kaj hitro lahko doleti dodatno zaostrovanje. Tako vsaj svetuje vladna svetovalna skupina za covid-19. Kot je namreč včeraj za Odmeve na TV Slovenija pojasnila infektologinja in vodja te skupina Bojana Beović, na učinek trenutnih ukrepov ni smiselno čakati, saj številke naraščajo zelo hitro. S čakanjem bomo izgubili čas, je dejala ter dodala, da je pri virusu, ki se širi tako hitro kot novi koronavirus, vsak dan, ko začnemo preprečevati oziroma omejevati okužbe, dragocen.

Svetovalna skupina tako po navedbah Beovićeve na vsak način predlaga čim prejšnje sprejemanje učinkovitih ukrepov, ki so usmerjeni zlasti v tiste dejavnosti oziroma aktivnosti človeka, pri katerih se virus najhitreje prenaša. To je druženje v zaprtih prostorih, kot so gostinski lokali, kjer seveda med uživanjem hrane in pijače ne moremo imeti maske. Problematično je tudi vsako zbiranje večjih skupin ljudi, predvsem pa je pomembno, kar že ves čas poudarjajo, da se dosledno skrbi za higieno rok ter masko uporablja na vsakem koraku, kjer »lahko srečamo drugega človeka, torej tudi v zunanjih prostorih.« Ti ukrepi, ki jih je vlada za rdeče regije že sprejela, se po njenih besedah lahko zaostrujejo približno do situacije, kakršno smo imeli spomladi. To pa pomeni, da bo treba zelo zmanjšati stike med ljudmi in možnosti za prenos virusa, kar pa bo prispevalo k temu, da bo število bolnikov v bolnišnicah dovolj nizko, da jih bo mogoče ustrezno zdaviti. 

Glede morebitnega zapiranja meja, kot se je to zgodilo spomladi ob prvem valu, je Beovićeva pojasnila, da odprte evropske meje trenutno niso težava, saj gre za širjenje virusa znotraj posameznih držav. »Zapiranje pride v poštev takrat, ko je posamezna država zelo obremenjena z virusom in je treba preprečiti, da bi se virus širil v druge države,« je dejala. Zdaj so tako pomembni ukrepi znotraj držav, s tem pa se ukvarjajo vse evropske države.