Proti vladi v Ljubljani

FOTO: Zamaskirani protestniki tudi tokrat na kolesih, za incident poskrbel Zlatko

C.E.
16. 10. 2020, 20.06
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 22.00
Deli članek:

Tudi ta petek je v Ljubljani potekal protest proti vladi Janeza Janše.

Bobo
Zlatko na protestu.

Danes jih je v center Ljubljane večina prikolesarila, vsi so nosili protivirusne maske, kot je od danes zapovedano.  Protestirajo, kot pravijo, proti "represiji in diktaturi" in za svobodo gibanja ter izražanja. 

Protestniki tvegajo s kršitvijo odloka, ki govori o splošni prepovedi zbiranja več kot 10 oseb. 

Protestna ljudska skupščina je pred tokratnim protestom tudi opozorila, da po vseh dostopnih informacijah NIJZ ni nikoli izrazil mnenja, da bi obstajala realna nevarnost za širitev virusa na prostem, na razdalji večji od dveh metrov, med gibanjem s kolesom in hkrati še z uporabo maske.

"Ne NIJZ ne vlada nista zabeležila enega samega primera okužbe na 25. zaporednih petkovih protestih. Če je tovrstno razpršeno kolesarjenje potencialno tveganje, bi bilo po tej logiki nujno že zdavnaj zapreti vse nakupovalne centre, kot tudi vsa mestna središča," so dodali ter udeležence pozvali k samozaščitnim ukrepom pred novim koronavirusom.

Bobo
Pogovor s policijo.

Protestna ljudska skupščina je sicer udeležence pozvala, naj nosijo masko ali ruto, ohranjajo varnostno razdaljo dveh metrov, se ne ustavljajo in se izogibajo srečanjem s policisti

Protestniki se po poročanju Televizije Slovenije niso zbrali na enotnem zbirališču, temveč so bili razpršeni po ulicah prestolnice in so krožili po mestnem središču. Nekateri so se zbrali pred parlamentov, nekaj jih je popisala policija. Sicer pa so se protestniki ustavili pred poslopjem Radiotelevizije Slovenija in medijski hiši ter zaposlenim sporočili svojo podporo.

Za incident pa naj bi po poročanju RTV Slovenija poskrbel raper Zlatko Čordić. Snemalcu televizije Nova24TV naj bi iz rok vzel kamero. Urednik Nova24TV Aleksander Rant se je že odzval na Twitterju in med drugim zapisal, da so to »naredili človeku, ki ne ustvarja programa, ki nima nič s programsko usmeritvijo in ki je samo snemal proteste.«

Bobo
Oglas na avtobusu vabi v terme, protestniki so odšli na ulice.

Bobo
Kolesarji na ulicah Ljubljane.

Bobo
Nekateri izmed protestnikov.