Italija

Hvalil jih je Kacin, maske nosijo na prostem, okužbe pa jim nezadržno rastejo

C.E.
16. 10. 2020, 17.36
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 18.03
Deli članek:

5900 novo okuženih v torek, 8800 v sredo in točno 10.010 v četrtek. Takšne so številke v Italiji, državi, ki sta jo direktor NIJZ Milan Krek in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin večkrat predstavila kot zgled Sloveniji v boju proti koronavirusu.

Profimedia
Zaradi koronavirusa zaprte trgovine v Rimu.

V nekaterih italijanskih deželah, kot sta Kampanja in Sicilija ter Rim, so zapovedali nošnjo mask na prostem že pred v začetku septembra. Preostale dežele so jo uvedle pred desetimi dnevi. Število okuženih v državi pa še vedno raste, povečuje se tudi število mrtvih zaradi ali z boleznijo covid-19. Oblasti zato razmišljajo o dodatnih ukrepih, ki bi lahko bili odrejeni za dežele z večjim številom novih okužb, med njimi sta Lombardija in Kampanija. 

Še huje je v Franciji, kjer je v večjih mestih obvezna uporaba maske na prostem že od začetka septembra. Včeraj so prvič zabeležili več kot 30.000 dnevnih okužb. Vlada je zato v sredo napovedala vnovično razglasitev izrednih razmer, kar bo začelo veljati v soboto. V več francoskih mestih, vključno s Parizom, bo od sobote od 21. do 6 ure zjutraj v veljavi prepoved izhodov - "policijska ura". Prepovedane bodo tudi zasebne zabave. Upoštevanje omejitev bo v teh velikih mestih nadzorovalo okoli 12.000 policistov.