Ni trenutek za rušenje vlade

Tonin se vidi v vlogi mediatorja med opozicijo in nekaterimi vladnimi strankami

S.R./STA
16. 10. 2020, 13.44
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 13.55
Deli članek:

Predsednik NSi Matej Tonin ocenjuje, da zdaj ni čas za rušenje vlade in politično eksperimentiranje, ampak za strnitev političnih vrst.

STA
Minister je napovedal tudi povečano prisotnost vojske ob južni meji.

"Želim si dialoga z opozicijo. Če ima ta težavo z določenimi strankami koalicije, smo mi pripravljeni prevzeti mediatorsko vlogo," je dejal Matej Tonin

Kot je Tonin dejal na današnji novinarski konferenci, je prepričan, da lahko Slovenija aktualno zdravstveno krizo ob sodelovanju premaga brez večjih težav. Po njegovih besedah je čas, da vsi, ki delujejo v politiki, po svojih najboljših močeh pomagajo državi. Ob tem razume tudi opozicijo, da si želi priti na oblast. Prepričan je, da bodo v prihodnosti še imeli čas, ampak danes ni trenutek za rušenje vlade, pač pa za dialog, meni. 

Rekonstrukcija?

Glede možnosti rekonstrukcije vlade po novembrskem kongresu DeSUS Tonin pravi, da se v NSi z deleži v vladi ne ukvarjajo, ključno je reševanje krize. "Če se bo rekonstrukcija zgodila, bo morala biti usklajena. V tej vladi ne gre nič naprej, kar ni usklajeno," je zatrdil. Dodal je še, da nihče v vladi doslej ni problematiziral dela ministrov iz vrst NSi. 

Na vprašanje, kako bo sodeloval s Karlom Erjavcem, če bo ta ponovno izvoljen za predsednika DeSUS, je Tonin odgovoril, da "imamo volilni sistem, v katerem smo obsojeni drug na drugega". "V politiki ni prostora za zamere, jaz bom v kakršnikoli obliki tvorno in profesionalno sodeloval naprej," napovedal. 

Boljše pripravljeni

Priznava, da so v sedmih mesecih delovanja vlade gotovo storili kakšno napako, a so se po najboljših močeh borili za to, da bi ljudi obvarovali in državo rešili pred krizo. Med kazalniki, ki po njegovih navedbah kažeta, da se z zdravstveno krizo Slovenija zaenkrat sooča relativno dobro, je izpostavil dobre ocene treh ključnih bonitetnih agencij in število umrlih bolnikov s covidom-19 na milijon prebivalcev, pri čemer smo eni od najboljših v Evropi. 

Ocenil je, da je država na epidemijo covida-19 pripravljena bolje kot v spomladanskem valu. Premična vojaška bolnišnica Role 2 je postavljena in bi jo ob zaostritvi razmer lahko začeli uporabljati. Sicer po Toninovih besedah delajo vse, da bi lahko za bolnike poskrbeli v okviru obstoječih bolnišničnih kapacitet. 

Vojska ob južni meji

Minister za obrambo je napovedal tudi povečanje prisotnosti vojske na meji v okviru veljavne zakonodaje. V preteklih mesecih sta vojska in policija namreč usklajevali poseben dogovor o sodelovanju, ki ga bosta podpisala načelnik generalštaba in direktor policije. "Gre za to, da bodo mogoče samostojne vojaške patrulje, ki bodo pod vojaškim poveljstvom. Ker ni aktiviran 37.a člen zakona o obrambi, ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije, ki se bo nemudoma odzvala," je dejal. Število vojakov, aktiviranih ob južni meji, bo odvisno od situacije.

Obtožbo ocenil za smešno

Tonin se je danes odzval tudi na poročanje portala 24ur.com, da je ljubljansko okrožno tožilstvo prejelo kazenski ovadbi zoper njega in državnega sekretarja Žana Mahniča zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Tonin je s tem seznanjen iz medijev. "Moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec (nekdanji državni sekretar v kabinetu tedanjega premierja Marjana Šarca op. a.) zlorabljal represivne aparate države za boj proti takrat opoziciji," je dejal in kot smešno ocenil obtožbo izdaje tajnih podatkov. Dodal je še, da verjame v pravno državo in da se bo v nadaljevanju izkazalo, da so vsi postopki smešni. V tistem trenutku bo, kot je napovedal, ustrezno ukrepal zoper Črnčeca.