Nekdanji župan na sodišču zaradi pisanih luči

Boris Popovič krivde ne priznava, manjka mu motiv

S.S.
16. 10. 2020, 20.40
Deli članek:

Nekdanji župan Boris Popovič na predobravnavnem naroku ni priznal krivde glede očitane zlorabe položaja v primeru nakupa pisanih luči, ki krasijo Ukmarjev trg.

Primož Lavre
Tožilstvo Popoviču očita zlorabo uradnega položaja, ostalim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Nihče od obtoženih sicer ni priznal krivde, sodnica Nataša Tomazini Tonejc pa še ni določila datuma začetka sojenja.

Tožilka Tamara Pahor je v povzetku obtožnice, ki poleg Popoviča bremeni še takratnega vršilca dolžnosti direktorja Komunale Igorja Hrvatina, vodjo občinskega urada za investicije Viljana Tončiča in tri zaposlene iz komunale (oziroma Marjetice Koper), navedla, da je Popovič naročil Hrvatinu pripravo razpisa za fiktivna dela.

Popovič zgolj podpisoval pogodbe

Popovič je krivdo zavrnil in pojasnil, da s konkretnim poslom ni imel nič, pač pa so se z njim ukvarjale strokovne službe na občini, za katere verjame, da so delale pravilno. Kot je spomnil, je podpisal veliko pogodb, v 16 letih njegovega županovanja pa so na občini realizirali za 850 milijonov evrov naložb. Poleg tega je opozoril, da iz obtožnice ni jasen motiv oziroma zakaj bi drugim omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi. Ob tem se je vprašal, zakaj med obtoženimi ni predstavnikov Stavbenika ali Grafista.

Igra obramba na karto zastaranja?

Popovičeva zagovornica Katarina Mervič je predlagala izločitev dokazov, pridobljenih s hišnimi preiskavami in preiskavo zaseženih elektronskih naprav, saj so bili pridobljeni nezakonito. Med drugim je opozorila, da je preiskovalni sodnik pri odredbi praktično prepisal navedbe tožilstva. Obramba poleg tega kot dokaz predlaga strokovno mnenje izvedenca, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je šlo pri poslu za vrednost, manjšo od 50.000 evrov. V tem primeru bi bilo treba tudi kaznivo dejanje opredeliti po milejši obliki, kar bi po mnenju obrambe pomenilo, da je očitano kaznivo dejanje dejansko že zastaralo.

Vnaprej dogovorjeni, fiktivni posli

Tožilstvo Popoviču v zvezi s poslom z lučmi očita zlorabo uradnega položaja, ostalim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Gre za dogajanje izpred desetih let, ko so koprski kriminalisti zaradi omenjenega posla izvedli več hišnih preiskav in tako preverjali sume, ali se je občina s podjetjem Grafist vnaprej dogovorila za posel za postavitev javne razsvetljave in ureditev semedelske promenade, nato pa dogovor zakrila v navidezno oddajo del podjetju Stavbenik. Z omenjenim poslom naj bi Stavbenik prišel do dobrih 68.000 evrov, Grafist pa do dobrih 15.000 evrov protipravne premoženjske koristi.